HDZ odabrao: General Mladen Markač novi je kandidat za ministra branitelja

0
403

GENERAL Mladen Markač novi je kandidat HDZ-a za Ministarstvo branitelja.

Nakon dugotrajne potrage i spominjanja desetak kandidata koji su u igri za ministra branitelja, Maxportal iz dobro upućenih izvora primio informaciju da su dogovori privedeni kraju i da će ratni zapovjednik Lučkog preuzeti Ministarstvo u Savskoj.

Mladena Markača za ministra podržat će sve stranke Domoljubne koalicije, njihov koalicijski partner MOST i premijer Tihomir Orešković, pa je Markačev izbor, potvrdili su nam izvori iz vrha vodeće stranke, praktički gotova stvar.

Odbor za branitelja HDZ-a i zajednica branitelja HDZ-a Gojko Šušak inzistirala je da ministar dođe iz njihovih redova. U tom zahtjevu ima  logike jer je HDZ ionako previše važnih mjesta prepustio partnerskim strankama. U tom kontekstu razumljivo je zašto nije izabaran dr. Goran Dodig, koji je slovio kao poželjan izbor za ministra branitelja.karamarko, brkić, rainer, markač

“U HDZ-u imamo 15 umirovljenih generala, 50 brigadira i oko 200 pukovnika i logično je da iz braniteljske zajednice vodeće stranke dođe ministar”, ispričao je nedavno za Maxportal Josip Vidović, tajnik Odbora za branitelje HDZ-a, inače vrlo aktivan u vrijeme izbora Mije Crnojeza ministra.

Generalski zbor, koji okuplja 70-ak umirovljenih hrvatskih generala, prije desetak uputio je javno pismo premijeru Oreškoviću sa zahtjevom da novi ministar branitelja bude ”general pobjedničke Hrvatske vojske”. Nisu imenovali koji je general njihov izbor pa se spekuliralo da favoriziraju Tomu Medveda, umirovljenog pripadnika Tigrova i junaka spota Gordana Lederera “Banijska praskozorja”.

Nakon ostavke Mije Crnoje kao kandidati spominjani su Zlatko Tomašić, kirurg iz Rijeke, umirovljeni brigadir Zoran Piličić iz HDZ-ova Odbora za branitelje, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Tomašić i Piličić bili su kandidati HDZ-ova odbora za branitelje, a Karlića i Tomaševića kandidirali su lokalni mediji koje uobičajeno financira lokalna zajednica pa se njihova kandidatura može promatrati i u tom kontekstu.

O Mladenu Markaču zna se uglavnom sve. Ratni je zapovjednik Specijalne postrojbe Lučko, prve ratne postrojbe Hrvata u Domovinskom ratu jedinice koja s najviše bitaka. Postrojbe za koju je rat počeo 2. 0žujka 1991. u Pakracu. Slijedilo je Topusko, Glina, Plitvice i Petrinja. Zatim Velebit, Ljubovo, Gospić i Marinci. I brojna druga mjesta koja su vodila do Bljeska i Oluje.

Nakon oslobođenja Hrvatske Markač je postao zastupnik HDZ-a u Saboru, a onda se dogodilo Haag. I njega je preživio, a po povratku u Zagreb je u vrlo emotivnom govoru na trgu bana Josipa Jelačića, je kazao:

”Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese i proglase me krivim. Hrvatska država nam je puno pomogla, to nam je puno značilo jer smo znali da su i država i građani iza nas. Ponosan sam što je ovakva presuda donesena. Imamo vojsku koja je odradila jednu od najsvjetlijih bitaka, koja će se još izučavati. Svi će moći otići u svijet i kazati ja sam Hrvat jer nemamo nikakve mrlje na sebi.”branitelji_uskrss, markač, šator

Kad je počeo braniteljski prosvjed u Savskoj Markač je često posjećivao suborce. I bio među rijetkima koji je dolazio dati iskrenu podršku bez želje za medijskom promocijom. I misu ponoćku za Božić slavio je s prijateljima pod šatorom. I na Uskrs je bio s njima.
”Kada je netko slab, a branitelji kao invalidi to jesu, onda je naša dužnost nas da ih zaštitimo,” odgovarao je na upite zašto često posjećuje Savsku.

Mrkač je jedini policijski časnik koji je počašćen činom generala. General je inače vojnički čin, a predsjednik Tuđman je tako odlučio da bi Markač, kao zapovjednik policijskih postrojba u Bljesku i Oluji, imao isti rang kao zapovjednici gardijskih brigada s kojima je ravnopravno sudjelovao u oslobodilačkim akcijama.

Autor ovog teksta generala Markača je prvi put sreo u Pakracu 2. ožujka 1991. i svjedočio upadu u policijsku postaju koju su dan ranije bili okupirali srpski teroristi Veljka Džakule.Markač i njegovi specijalci iz Lučkog pobacali su Džakuline teroriste i uveli red u gradu.pakrac_dragovoljci_352675S1[1]

U večernjim satima u Pakrac su ušli srpski tenkovi, a dan kasnije došao je predsjednik tadašnje SFRJ Stipe Mesić. Pregovaralo se i stvorilo stanje prividnog mira, tenkovi JNA glumili su “tampon zonu”, a srpski teroristi ostali su u okolnim šumama.

Budući da se usko bliži obljetnica napada srpskih terorista na Pakrac, a pripadam zagovornicima ideje da se napad na Pakrac proglasi početkom agresije na Hrvatsku i početkom Domovinskog rata, za generala Markača nema ljepšeg poklona nego da upravo na taj dan bude imenovan ministrom hrvatskih branitelja.

Vrijeme je da za ministra dođe netko iz Lučkog. Vrijeme je da se Hrvatska i na taj simboličan način oduži postrojbi koja je dala nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske.

Marko Marković/Foto:arhiv maxportal bpz.ba