HERCEG: Nakon stabiliziranja javnih financija, krećemo s razvojnim projektima

0
227

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je kako njegova vlada, nakon stabiliziranja i konsolidiranja javnih financija, kreće s razvojnim projektima, prenosi  tropolje.info

Osvrćući se na rad županijske Vlade u prethodnom razdoblju, Herceg je kazao kako je protekla godina bila, ne samo puna izazova, nego i iznimno uspješna, što je rezultat kako kvalitetnog rada tako i odlične suradnje Vlade i Skupštine.

– U velikoj smo mjeri ispunili zadaće koje smo zajednički identificirali kao prioritetne. Uspjeli smo prvi put od utemeljenja Županije donijeti proračun u tekućoj za sljedeću godinu, i to bez planiranoga deficita, a sve je izglednije da bi ova godina mogla biti presedan i po proračunskom suficitu – kazao je premijer HNŽ-au u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Tome je dodao kako, uz realno i odgovorno planiranje, štednju i racionaliziranje potrošnje, ali i jačanjem prihodovne strane proračuna, Vlada redovito servisira sve svoje obveze.

– Između ostaloga, svim proračunskim korisnicima plaće se uglavnom isplaćuju do desetog, a transferi i ostala plaćanja su do petnaestog u mjesecu. Ova Vlada, za razliku od prethodnih, ne ‘gura pod tepih’ ni tisuće tužbi proračunskih korisnika zbog kršenja odredbi radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, kao ni veliki višemilijunski dug po već pravomoćnim sudskim presudama. U cilju izbjegavanja daljnjih troškova, proračunskim smo korisnicima stavili na stol i sporazum o izvansudskoj nagodbi, čime želimo na prihvatljiv način riješiti i taj golemi naslijeđeni problem – naglasio je.

Po njegovim riječima, financijsko stabiliziranje i konsolidiranje, preduvjet je za pokretanje razvojnih projekata koji su u žarištu zanimanja ove Vlade.

– Zbog toga je ova vlada od početka svog mandata usmjerena na donošenje strateških dokumenata, u prvom redu, prve multidisciplinarne i multisektorske krovne strategije razvitka HNŽ-a, na kojoj se intenzivno radi i koja će do kraja godine biti izrađena, ali i prostornog plana, čija je izrada u završnoj fazi, bez kojeg je, također, nemoguće razgovarati o ozbiljnim razvojnim investicijama – kazao je Herceg.

Kada je u pitanju obrazovanje, premijer HNŽ-a kazao je kako se, uz ulaganje u infrastrukturu, za tu oblast iz proračuna redovito izdvaja oko 80 milijuna maraka godišnje.

– I to je svako jedna od naših dugoročno najisplativijih investicija i visoko je na ljestvici prioriteta ove Vlade – kazao je, uz ostalo, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg za Večernji list. bpz.ba