Hrvatska je gotovo nepobjediva, a Modrić je veliki borac i gospodin, najveći igrač modernog doba

0
304

Njemačka drugi put zaredom nije prošla u nokaut-fazu Svjetskog prvenstva. Nakon katastrofe u Rusiji, uslijedio je još jedan debakl. Nijemaca više nema na turniru, ali su zato tamošnji mediji s velikim zanimanjem popratili nastup Hrvatske i njen senzacionalni plasman u polufinale. Der Spiegel se divi Hrvatima, ali ističe jednog igrača – Luku Modrića.

Jan Göbel ga naziva ”nemilosrdnim gospodinom” i naglašava da je on ”bio spreman protiv Brazila kada ga je njegova momčad trebala – ali i kada je na kraju poraženom protivniku trebala utjeha”.

Njemački novinar je u slikovitom i nadahnutom tekstu opisivao posljednje minute trilera s Brazilom. ”Kad je Neymaru u 105. minuti uspjela jedna od onih čarolija, i kada se snaga njegovog juriša prelila na razdraganu publiku, gotovo svi hrvatski nogometaši su pali na tlo, kao da ih je grom pogodio.

No jedan je ostao na nogama: Luka Modrić je stajao u šesnaestercu, na trenutak je gledao navijanje Brazilaca. Tada se 37-godišnjak okrenuo prema središnjoj liniji. Idemo dalje. Pola sata kasnije Modrić je još uvijek stajao, no ovaj put u drugoj ulozi. Neymar mu je sad bio u zagrljaju, Brazilac je plakao, a Modrić ga je tješio.”

Göbel se nastavlja diviti Modriću i zadivljeno piše da se ”ovaj 37-godišnjak jednostavno ne umara” te da je ”simbol hrvatske momčadi koja utjelovljuje dramu i povratak već otpisanih kao nitko drugi”. Ipak, nije Modrić jedini kome se Nijemac divi. Hrvatsku momčad naziva ”gotovo nepobjedivom” i nastavlja:

Hrvatska više nikoga ne bi trebala čuditi

”Sposobnost Hrvata da izdrže tegobe više nikoga ne treba čuditi. Hrvatska je već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. dva protivnika natjerala na jedanaesterce (Danska u osmini finala i Rusija u četvrtfinalu) i jednog suparnika (Engleska u polufinalu) na produžetke na putu do finala.” U analizi uspjeha hrvatske momčadi autor naglašava prije svega moćan srednji red, gdje dominira Modrić:

”Modrić je tu središnji igrač, a podržavaju ga Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Zajedno utjelovljuju impresivnu sigurnost s loptom, što je osjetila i brazilska selekcija. Brazil uopće nije bio loš, jedino što je rijetko pronalazio način da probiju tu sigurnosnu zonu. Pokušaji presinga su svi bili uzaludni. Djelovalo je kao da je Modrić oko sebe podigao nevidljivi zaštitni zid čim je dobio loptu.”

Novinar Spiegela se ne može načuditi činjenici da Hrvatska od 2018. nije postala slabija iako je sve starija i starija, a ”stari vladar Modrić i dalje podnosi sve napore, kako fizički tako i mentalno, a svoje igre oblikuje svojom enormnom igračkom inteligencijom”. Novinar se ne može načuditi kako nacija od četiri milijuna stanovnika dva puta zaredom stiže u polufinale, a Modrića svrstava u red najvećih igrača modernog doba.

Modrić veliki borac i gospodin

Na kraju se autor vraća na sliku Modrića kao velikog borca i gospodina: ”Nakon velike borbe protiv Brazila, Modrić nije išao samo do Neymara. Tješio je sve Brazilce pored kojih je prolazio. Hrvat je otišao i do mladog Rodryga, s kojim igra u Realu i koji je promašio prvi jedanaesterac za Brazil. Modrić mu je rekao: ‘Na ovome ćeš još više narasti.’

I to nije floskula. Na Europskom prvenstvu 2008. Modrić, tada 23-godišnjak, prvi je izvodio jedanaesterce u četvrtfinalu protiv Turske – i nije uspio. Hrvatska je ispala. Modrić je dokazao da nogometaši mogu rasti i u porazu. Njegova velika karijera, koja uključuje pet naslova Lige prvaka, počela je rasti u godinama nakon tog neuspjeha na EP-u. Sada, u 37. godini, Luka Modrić može postati još veći”, piše u svom tekstu posvećenom hrvatskoj reprezentaciji i Luki Modriću njemački Der Spiegel./HMS/