Inženjer strojarstva iz Tomislavgrada napravio stroj za berbu smilja

0
510

Smilje je i dalje jedna od glavnih tema u cijeloj Hercegovini. Sadnja i prerada ovoga bilja navodno je unosan posao jer je potreba na inozemnim tržištima velika, a očekuje se da će se takav trend nastaviti i u idućim godinama.

Iako isplativ, uzgoj smilja je svakako težak i mukotrpan posao – tvrde proizvođači, piše Tomislavcity.

Budući da se berba smilja još uvijek obavlja uglavnom ručno, dipl.ing strojarstva Tomislav Karačić iz Crvenica kraj Tomislavgrada odlučio je napraviti stroj za tu namjenu. O smilju je puno toga doznao od svoga prijatelja, inače poduzetnika i proizvođača smilja Ante Vukoje iz Gruda.

Činjenica da ne postoji stroj koji bi olakšao dug i zahtjevan posao berbe smilja bila je dovoljan motiv da Tomislav ozbiljno prione poslu. Za ovaj projekt izdvojio je jako puno vremena ali i financijskih sredstava i kaže – nije požalio!

Stroj je bio gotov prije berbe i prvi put je isproban u Grudama na Antinoj parceli. Iako ni jedan od njih dvojice nije ni malo sumnjao u ovaj projekt, ipak su oduševljeni rezultatom koji su, kako kažu, izvan svih očekivanja!

Stroj je projektiran za male parcele i prilagođen je hercegovačkome kršu. U tijeku je postupak patentiranja i zaštite autorskih prava, a u pripremi je i njegova serijska proizvodnja.

Ovaj prvi trenutno se nalazi u Grudama gdje će se uskoro i nastaviti s berbom jer je očekivano – potražnja velika bpz.ba