Ivica Vrkić: Karamarko me želio kao predsjedničkog kandidata HDZ-a

0
142

Aktualni gradonačelnik Osijeka i jedan od utemeljitelja HNS-a, Ivica Vrkić, gostujući u emisiji Pressing na Televiziji N1, prvi je put javno potvrdio kako ga je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko želio vidjeti kao predsjedničkog kandidata HDZ-a.

-Mi smo prijatelji, zemljaci i imamo prijateljski odnos. Politički, nismo u svemu istomišljenici. On je u jednom trenutku imao nekakve političke ambicije samnom. Htio je da budem predsjednik države. Zahvaljujem mu na povjerenju… Ali, ne može biti predsjednik države netko tko ne zna engleski jezik – rekao je Ivica Vrkić.

Prva je to javna potvrda informacije koju je još 2013. objavio tjednik Globus. Međutim, u vrijeme kada je objavljena Globusova priča o mogućoj Vrkićevoj kandidaturi, i on i HDZ su to demantirali. Međutim, danas je očito kako Tomislav Karamarko nije imao potpore za Vrkićevu predsjedničku kandidaturu, pa je HDZ sredinom 2014. kao svoju kandidatkinju istaknuo aktualnu predsjednicu  Kolindu Grabar-Kitarović.

>>Grabar-Kitarović: Više ne mogu kriti svoje nezadovoljstvo stanjem u hrvatskoj diplomaciji

Baveći se odnosom Pantovčaka i Banskih dvora, dio medija je posljednjih dana plasirao teze i o mogućoj suradnji Andreja Plenkovića i Tomislava Karamarka u pokušaju zaustavljanja Kolinde Grabar Kitarović u osiguravanja još jednog predsjedničkog mandata.

– Oslobađajućom presudom u predmetu Gotovina, Markač, Čermak i izborom Kolinde Grabar Kitarović na mjesto predsjednice Države nastaje novo razdoblje u političkom razvoju Republike Hrvatske. Znajući što se događalo u razdoblju između 2000. i 2015. bilo bi naivno vjerovati da će to ići glatko. Neki od ključnih aktera tog razdoblja, što međunarodni – što domaći, iznova žele preusmjeriti  procese koji su otpočeli upravo oslobađajućom presudom u predmetu Gotovina. Prosvjede koje smo gledali, određene političke poruke izvršne vlasti, ali i oporbe, a napose one koje čujemo od Milorada Pupovca i djela medija treba upravo tako promatrati – ističe Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

>>Provedbom ugovora o sukcesiji Hrvatska rješava pitanje nestalih ali i ostatke mreže KOS-a u Hrvatskoj

Vrkić jedan od osnivača HNS-a

Inače, Ivica Vrkić je 1970. godine izabran za predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i već je tada blisko surađivao s Mikom Tripalom, Savkom Dabčević Kučar, ali i Stjepanom Mesićem.

Osnivanjem HNS-a, 13. listopada 1990., Ivica Vrkić, zajedno sa Savkom Dabčević-Kučar, Mikom Tripalom, Dragutinom Haramijom, Srećkom Bijelićem, Krešimirom Džebom, Slavkom Meštrovićem i Radimirom Čačićem, postaje član užeg vodstva te stranke.

Posljednjih godina Ivica Vrkić obnaša dužnost gradonačelnika Osijeka koga podupiru sve stranke. Svoj povratak u politiku, kako kaže, zahvaljuje aktualnom čelniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku

 

 

M.M.