Iz Travnika kreće svehrvatska koalicija!?

0
249

Hoće li inicijativa koja je pokrenuta u Travniku, a koja ide u smjeru održavanja sastanka svih hrvatskih stranaka u toj općini glede lokalnih izbora i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa pokrenuti val sličnih poteza i u ostalim općinama središnje Bosne vidjet će se vrlo skoro. Naime, na sjednici Općinskog odbora HDZ-a 1990. Travnik upućen je poziv svim hrvatskim strankama na zajednički sastanak na temu izbora, a sve u cilju zaštite nacionalnih interesa, a u tom je kontekstu Anto Bilić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990. SBŽ-a u razgovoru za naš list potvrdio kako se očekuje da i ostali općinski odbori postupe na sličan način i upute poziv.

Ovaj put krenulo se iz Travnika i to s adrese Općinskog odbora, te je u pozivu navedeno kako bi se hrvatske stranke trebale očitovati o tomu da se u idućih 15 dana organizira jedan zajednički sastanak na temu lokalnih izbora, a Bilić napominje kako se kroz poziv pokušava na jedan iskren način pokušati stvoriti teren za dogovor te je u suštini riječ o pismu dobre namjere.

–Na ovaj način želimo sjesti i pokušati prevazići neke stvari kako bi se došlo do korektnih i poštenih rješenja, naglasio je Bilić, istaknuvši kako se je Travnik tek jedan primjer te se očekuje i da ostale općinske organizacije stranke pozovu na zajednički sastanak sve druge hrvatske stranke.

Propuštena prilika
Problematika lokalnih izbora, a posebice na području središnje Bosne do sada je izazivala posebnu pozornost javnosti upravo zbog propuštene šanse za dogovor na izborima 2012. godine kada dva HDZ-a, iako su tada bili u vrlo dobrim odnosima, nisu uspjela postići konačan dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike. Tada se pokazalo kako zbog međusobne podijeljenosti i stranačkih nesuglasja unutar Hrvatskog narodnog sabora Hrvati gube na onim najosjetljivijim područjima, pa su tako su izgubili načelničku poziciju u Vitezu, te ponovno ostali bez načelnika u Busovači, ali i u Novom Travniku. Kada je riječ o Vitezu tu se upravo vidjela stvarna pogubnost ovakvog pristupa budući je u toj općini na izbore izašlo čak 2 tisuće Hrvata više nego Bošnjaka, ali su Bošnjaci dobili načelnika i to Advana Akeljića iz SDA. Zbog međusobne podijeljenosti na gubitku su bili i Hrvati u nekim drugim značajnim općinama poput Jajca, Uskoplja, pa i Fojnice.

Sve je na središnjicama
Inicijative koje dolaze s lokalnih razina u središnjoj Bosni tek trebaju dobiti zeleno svijetlo na središnjicama stranaka, a u konačnici i u Hrvatskom narodnom saboru. Time je izazov zajedničkog nastupa i veći jer odnosi između dva HDZ-a unutar HNS-a na niskim su granama. Podsjećamo kako je upravo zbog različitog tumačenja modaliteta zajedničkog nastupa bilo velikih problema uoči proteklih općih izbora. Za sada pak načelno, sve stranke podržavaju ideju, ali još uvijek je nepoznanica gdje bi se išlo zajedno, odnosno u kojim bi općinama trebalo dogovarati zajedničke kandidate. Kada su pak u pitanju sredine s hrvatsko većinom rukovodstva HDZ-a 1990. i HSP-a BiH već su najavili kako bi tu trebalo nastupati odvojeno, odnosno kroz međusobno natjecanje dati šansu pluralizmu, pri čemu se obje ove stranke vide kao alternativa u hrvatskom političkom korpusu.

Dva izazova
Kada su u pitanju lokalni izbori poseban će izazov biti pomiriti s jedne strane potrebu za zajedničkim nastupom u nacionalno mješovitim područjima, a s druge osnovne ciljeve svake od stranaka za što boljim izbornim rezultatom u općinama s hrvatskom većinom u Hercegovini. S druge strane, hrvatske bi stranke kada su u pitanju zajednički kandidati ili pak liste trebale prevladati međusobne trzavice i animozitete te staviti nacionalni interes na prvo mjesto. bpz.ba