IZASLANSTVO VLADE FBiH U VLADI HNŽ

0
299

zaslanstvo Vlade Federacije BiH kojeg su činili predsjednik Fadil Novalić, dopredsjednici Jelka Milićević i Vesko Drljača, te ministri: Edita Đapo i Denis Lasić boravilo je danas u radnoj posjeti Vladi Hercegovačko-neretvanske županije gdje su se susreli s izaslanstvom Vlade u sastavu: predsjednik dr. sc. Nevenko Herceg, te ministri Stjepan Krasić, Donko Jović, Željko Laketić i Adnan Faladžić.

Na prvom sastanku na ovoj razini koji se održava u produljenim mandatima dvije vlade, razgovarano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te su istaknuti podaci Zavoda za javno zdravstvo HNŽ iz kojih je razvidno smanjenje broja novooboljelih, hospitaliziranih i umrlih u HNŽ. Naime, tjedna incidencija, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika od 10. do 16.5.  iznosi 54,94, ali prema najnovijim pokazateljima incidencija u zadnjih 7 dana iznosi 36. Stoga se očekuje kako će već danas Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi imati sjednicu, te će od sutra biti na snazi nove relaksirane mjere osobito vezano za rad ugostiteljskih objekata. Istaknuto je kako su mjere koje su se donosile poput ograničenja kretanja i rada ugostiteljskih objekata, te izvođenja glazbe uživo dale najbolji učinak.

U tom kontekstu pozdravljena je i odluka Vlade FBiH, donesena na današnjoj sjednici, kojom se ukida ograničenje kretanja građana, te olakšavaju druge donesene mjere.

Također, sudionici sastanka razgovarali su o provedenim aktivnostima u cilju sprečavanja negativnih posljedica pandemije na gospodarstvo.

Predsjednik Herceg istaknuo je donošenje županijskog tzv Korona zakona, zahvaljujući kojem je Vlada HNŽ, uz sredstva s federalne razine, potpomogla ukupno 1914 poslovnih subjekata, odnosno 83 % subjekata koji su se prijavili na Javni poziv i time dala potporu očuvanju radnih mjesta u gospodarstvu i očuvanju krajnje potrošnje.

„Zajedno s Razvojnom bankom FBiH realiziramo i kreditnu liniju za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima po kamatnoj stopi koju u cijelosti preuzima HNŽ. Za krajnjeg korisnika to znači da nema obveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grace period od 12 mjeseci. Radi se o 500.000 KM koje su izdvojene iz Proračuna HNŽ“, kazao je predsjednik Herceg ističući namjeru za nastavkom takvog aranžmana, proširenja kreditne linije i povećanja kreditnog portfolia.

Jedna od tema razgovora bila je i turizam, odnosno potreba da se, u skladu s očitim poboljšanjem epidemiološke situacije, žurno donesu nove mjere vezane za  ublažavanje režima prelaska državne granice. Zajednički je ocijenjeno kako je potrebno poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se spasio turistički sektor i ovogodišnja sezona, osobito u ovom dijelu Hercegovine.

Sudionici sastanka osvrnuli su se i na Zakon o raspodjeli javnih prihoda FBiH, osobito u svjetlu evidentnog pada županijskih prihoda do kojeg je došlo zbog krize vezane za pandemiju.

„Od 2006. godine, odnosno od početka primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, naša županija ostala je bez najmanje jednog godišnjeg proračuna. Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u županiji kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naš stav po tom pitanju dijeli i velika većina drugih županija“, naglasio je predsjednik Herceg.

U tom kontekstu želim posebice naglasiti našu posebnu obvezu financiranja zajedničkih institucija kao što su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitet „Džemal Bijedić“, Opća bolnica u Konjicu, kazališta, akademije, parkovi prirode, instituti, te brojne športske i kulturne institucije.

Predstavnici Vlade HNŽ zahvalili su federalnoj Vladi za dostavljena sredstva iz aranžmana s MMF-om za 2020. godinu za što će se uskoro opravdati njihov namjenski utrošak, ističući kako, s obzirom na pad javnih prihoda, očekuju dodatnu potporu s federalne razine, odnosno sličan aranžman s MMF-om u ovoj godini.

„Prošle godine izdvojili smo 200 milijuna KM kao potporu prevazilaženju ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih poteškoća prouzrokovanih pandemijom. Također, s istim ciljem izdvojili smo 30 milijuna KM općinama. Aktivnosti na potpori u istom iznosu nastavljamo i ove godine. Ističem kako su sredstva za ovu namjenu najbolje iskorištena upravo u HNŽ. Stoga sam se i osobno zahvalio predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ jer su svojim primjerom pokazali kako treba raditi“, kazao je predsjednik Novalić u izjavi nakon održanog sastanka dodavši kako je Vlada FBiH prošle godine osigurala više od 60 milijuna KM izravne financijske potpore HNŽ-u za saniranje posljedica pandemije.