IZASLANSTVO VLADE U EDUKACIJSKO-REHABILITACIJSKOM CENTRU U ČITLUKU

0
231

Tijekom radnoga posjeta Općini Čitluk, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dr. sc. Goranom Opsenicom, ministrom prometa i veza HNŽ-a Stjepanom Krasićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donkom Jovićem, posjetio je Edukacijsko-rehabilitacijski centar ”Sveti Josip radnik” u Potpolju, javnu ustanovu za obavljanje skrbi, stručnih i drugih poslova za potrebe djece, mladih i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju Općine Čitluk i šire zajednice.

Matea Brekalo, v.d. ravnateljice Centra upoznala je Izaslanstvo s njegovim radom istaknuvši kako je nedavno završeno opremanje senzorne sobe, te kabineta za logopeda, edukacijsko-rehabilitacijskoga terapeuta i fizioterapeuta.

”S mališanima će, u ovom ugodnom i opremljenom prostoru, raditi educirana osoba, a kako bi djeca bila sigurna, zdanje je zaštićeno zidnim oblogama, ali i urešeno šarenim bojama kako bi rehabilitacijsko okruženje poticalo na učenje kroz igru, na kretanje i istraživanje prostora. U senzornu sobu najčešće su uključena djeca s poremećajima iz spektra autizma, cerebralne paralize, ADHD-a, djeca s govorno-jezičnim poteškoćama, poteškoćama u učenju, djeca s oštećenjima vida i sluha te mališani s intelektualnim poteškoćama”, pojasnila je Brekalo izrazivši zahvalnost Vladi koja će sufinancirati rad Centra.

„Vlada kontinuirano podupire brojne udruge i ustanove iz HNŽ koje provode različite projekte vezane za socijalnu skrb. Vidjevši napore i trud ljudi koje je okupio projekt izgradnje i opremanja jednog ovakvog Centra koji skrbi o djeci i mladima s određenim poteškoćama, s radošću smo prihvatili sufinanciranje njegova rada“, kazao je predsjednik Herceg.

Ministar Opsenica kazao je kako Ministarstvo, kojemu je na čelu, s iznimnom pozornošću prati i podupire projekte koji se odnose na skrb za socijalno ugrožene i ranjive kategorije građana, osobito djece s posebnim potrebama. U tom kontekstu, naglasio je kako je Ministarstvo dalo suglasnost na Statut Centra, koji se, uz ostalo, zalaže za kvalitetan  odgoj i obrazovanje djece, mladih i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju kroz individualne i grupne rehabilitacijske poticajne mjere, te njihovo dnevno zbrinjavanje i radno osposobljavanje.