Izbori u Srbiji: Ni stopostotni izlazak Hrvata ne bi osigurao jedno mjesto u parlamentu

0
257

U Srbiji su otvorena birališta za izvanredne parlamentarne izbore a predstavnika hrvatskih političkih organizacija ima na dvije izborne liste.

Najstarija i najveća stranka hrvatske manjine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) imat će kandidate na listi koalicije koju predvodi DS.

Kandidate na izborima ima i Demokratska zajednica Hrvata (DZH) čiji je predsjednik Đorđe Čović na izbornoj listi Mađarskog pokreta, organizacije čiji je prvenstveni cilj zauzimanje za prava Mađara u Vojvodini.

Položaj hrvatske manjine u Srbiji je sve teži, odnosi dviju država su se zaoštrili, Srbija ne provodi sporazume o manjinama, a Šešeljev vrlo izvjesni povratak u srbijanski parlament podsjeća ih na najgore. Hrvatski kandidati na izborima, koji izlaze u koaliciji s DS-om, predizbornu kampanju morali su prilagoditi trenutačnom političkom ozračju.

-Povećava se strah i nesigurnost, DSHV u tom smislu nije stvarao neku vrstu javne kampanje u smislu da smo sa našim prepoznatljivim sloganima i sadržajima, nacionalne simbolike išli u javnost da ne bi iritirali javnost. A vjerojatno će zbog straha, nesigurnosti jedan manji broj Hrvata ostati kod kuće i neće se pojaviti na izborima – izjavio je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a, u razgovoru za HRT.

>>Ministar Kovač i glazbenik Thompson mete srbijanske diplomacije

Hrvatska od srbijanskih vlasti traže primjenu standarda zaštite manjina prema europskom modelu koji se primjenjuje i na Srbe u Hrvatskoj.

-Hrvatska zajednica inzistira na provedbi bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina s Hrvatskom, a koji propisuje garantiranu zastupljenost mandata u predstavničkim tijelima na sve vlasti. Dakle, na razini republike, pokrajine i lokalne samouprave. To kao što znate nije moguće, objašnjava Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća.

Prema sadašnjoj izbornoj politici Srbije, da bi osigurali predstavnika u parlamentu, svaki od preostalih 58 tisuća Hrvata u Srbiji morao bi izići na izbore i glasovati za hrvatske predstavnike. Što je u praksi neizvedivo. Kad se ovakav standard uporedi s pravima Srba u Hrvatskoj više je nego očito zbog čega hrvatska strana insistira na primjeni pravila reciprociteta.

 

M.M. bpz.ba