Izišao novi, 19.,broj glasila “Stopama pobijenih”

0
153

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 19. broj glasila Stopama pobijenih koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Glavni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Na prvim stranicama glasila nalaze se vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Mr. sc. Hrvoje Mandić piše o hercegovačkim franjevcima, predvođenim fra Leom Petrovićem, koji su spašavali žrtve ustaških progona u Mostaru 1941.–1943. RubrikaPobijeni donosi životopise dvojice ubijenih hercegovačkih franjevaca. Fra Ante Marić tako piše o fra Melhioru Prliću kao vrsnom stolaru i uzornom franjevcu, a fra Mate Logara o fra Petru Sesaru kojeg su jugokomunisti uhićivali dva puta dok je bio na službi u Čapljini tegana kraju ubilina nepoznatom mjestu. Podsjetnik donosi tekst fra Ante Marića o fra Didaku Buriću, koji je bio profesor i znanstvenikte uz Božju pomoćuspio izmaći pokolju na Širokom Brijegu.

S. Natalija Palac piše o s. M. Hijacinti Čuljak kojaje iskusila po zlu poznatu Ćelovinu gdje su joj oduzeli i redovničko odijelo. Nakon osude kaznu je izdržavala u Bileći radeći teške tjelesne poslove. U rubrici Suočavanje s prošlošću nalazi se vijest o predstavljanju knjige »Svjedoci vjere«. Ona govori o osobnomi kolektivnom iskustvu katolika u srednjoistočnoj Europi podkomunističkim režimom. Doneseno je i promišljanje fra Gorana Azinovića »Put od kojeg se ne odustaje« u kojem onističe kako smo svi pozvani svaki dan apelirati i zahtijevati da se pokrene proces suočavanja s prošlošću, a njeganema bez lustracije – bez rasvjetljivanja. U ovom 19. broju glasila Stopama pobijenih može se pročitatii razgovor s dugogodišnjim političkim uznikom, književnikom i novinarom Andrijom Vučemilom, kao i nagrađeniradovi iz 2017. za dječji uzrast na Nagradnom natječaju s temom o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Stare brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju Izdavaštvo. Spomenuti portal je inače središnje mjesto za sve informacije glede pobijenih hercegovačkih franjevaca.

 

J. Vukoja