Izmišljenim djelima dižu optužnice! Tim ljudima se neće suditi, taj film nećete gledati

0
582

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja slavi se svake godine 5. kolovoza u Hrvatskoj, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska

Okupljenima se pobratio i predsjednik RH Zoran Milanović.

“Operacija Oluja je jedan od najsmjelijih pothvata u hrvatskoj povijesti, to nije običan transakcijski posao. Strah nije bio jači od mladih momaka koji su kretali u akciju. Želim da hrvatska država u svojim nastojanjima ima tu organizaciju, čvrstu stegu koju je tada imala Hrvatska vojska. Mjesecima je pripremala obruč da porazi neprijatelja. Te 1995. nije bila superiorna, bilo je više nego ‘91. ali faktor je bio čovjek”, kazao je Milanović.

“I danas kada kupujemo modernu tehniku, ništa bez ljudi. Sjetimo se ljudi. Ovo nije jedino bojište, ali možda najvažnije. Njih više tisuća, ali ne puno više od toga, mali broj pravih ljudi. Oni su napravili nešto što se po organizaciji rijetko kada događa u hrvatskoj povijesti”, dodao je Milanović.

“Prošle godine imali smo proslavu gesta. Ne može biti svaka žrtva ista. Ubijani su ljudi i hrvatske i srpske nacionalnosti. Ja s gestama nemam problema. Tu preko brda, u Oklaju, tu su ubijani 92., 93., i 94. bake i djedovi na kućnim pragovima. Oni su imali vjeru da mogu ostati na svojem ognjištu. Za ta ubojstva nije nitko odgovarao, a radi se o desecima ljudi”, rekao je Milanović.

“Vidimo i dan danas da u susjednim državama, u BiH za koju želim vjerovati da su prijateljska, zasipaju optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. To nije dobro za međusobne odnose. Tome treba reći – taj film nebute gledali, tim ljudima se neće suditi u hrvatskoj državi, to su naši ratni zapovjednici”, istaknuo je Milanović.

“Hrvati su mala nacija, mala zajednica duha, a ne krvi, svijesti o zajedničkom porijeklu. Krenemo li stalno žaliti nad sobom i smatrati se žrtvom, nećemo se previše pomaknuti naprijed. Nama izumiranje ne prijeti”, rekao je Milanović dodajući da činjenica kako nas danas ima manje nego prije 20 godina – nije razlog za paniku./HMS/