IZVANREDNE VIJESTI! Prikupljeno više od 80 potpisa

0
291

Reiner prekinuo sjednicu!

Autor: A.P.Petak,  bpz.ba

Most je predao svoje potpise za raspuštanje Sabora e je najavio da će predsjednici Republike pokazati potpise prema kojima se Most zalaže za izbore, a ne preslagivanje Vlade.

U četvrtak je opozivom premijera Tihomira Oreškovića pala Vlada, a već danas od 9 sati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održava konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskog sabora. No, glavno pitanje je hoće li SDP s koalicijom predati 76 potpisa za raspuštanje Sabora, što automatski vodi do prijevremenih izbora. Ili će netko predsjednici doći sa 76 potpisa za novu parlamentarnu većinu.

Za novog je mandatara HDZ predložio ministra financija Zdravka Marića. Predsjednica mu može dati mandat kad dokaže da ima podršku najmanje 76 zastupnika, a za to ima rok od 30 dana.

Tijek događaja pratite na dnevno.hr-u

11.52 U Saboru se može čuti da više od 80 zastupnika želi samoraspuštanje te da je postignut kopromis da se izbori održavaju početkom ili sredinom rujna.

11.06 Željko Reiner prihvatio je prijedlog za prekid sjednice. “Prihvaćam da se privremeno prekine sjednica i da nastavimo kasnije,kad završe konzultacije kod predsjednice

11.04 “Natpolovična većina u Saboru podnijela je zahtjev za raspuštanje Sabora. Imajući u vidu Ustav Republike Hrvatske, rad 8. Saziva došao je kraju”, kazao je Peđa Grbin (SDP) i zatražio prekid sjednice i iniciranje izbora kod predsjednice Republike.

10.43 Miroslav Šimić iz Mosta je kazao da nema točnu informaciju o broju potpisa,, no navodi da je Most predao svoje potpise za raspuštanje Sabora te je najavio da će predsjednici Republike pokazati potpise prema kojima se Most zalaže za izbore, a ne preslagivanje Vlade.

10.40 Goran Beus Richembergh (HNS) izjavio je za N1 da je prikupljeno “više nego dovoljno potpisa” za raspuštanje Sabora.

09.40 HDZ-ov Šuker kazao je kako HDZ neće izigravati poslovnik.

09.30 Željko Reiner i Zdravko Marić nisu željeli otkriti koliko su potpisa prikupili za potporu Mariću kao mandataru.

09.00 sati Počele su konzultacije kod Kolinde. Prvi su stigli HDSSB-ovci.

08:55 U Saboru je počeo sastanak SDP-ovih zastupnika

07.40 Vladimir Šeks je u Otvorenom kazao kako danas kreće utrka za 76 glasova.

07:02 SDP i koalicija imaju 59 sigurnih potpisa. Hrid nosi još dva. Most 12. HDSSB-a 2. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida želi nove izbore pa je pridodao svoj jedan potpis u proceduru. Tu je još i Stipe Petrina. I to je i više nego dovoljno za raspuštanje Sabora i nove izbore.