Izvor iz Vlade RH za Bild.ba: Ovo sa Schmidtom je davno dogovoreno, čekao se pogodan trenutak

0
258

Visoki izvor iz Vlade Republike Hrvatske rekao je za portal Bild.ba da su nacrti koje je jučer objavila televizija N1 točni i da će se ići u tom smjeru po pitanju Izbornoga zakona. Bild je, također, imao i uvid u nacrte i dokumente koji ovo dokazuju.

“Premijer Plenković i visoki predstavnik Schmidt su dugogodišnji suradnici. To je dogovoreno. Hrvatska je odlučila, ipak, pustiti liderima stranaka u BiH da se dogovore. Kako do dogovora nije došlo, prešlo se na plan B na kojem je premijer Plenković osobno radio”, govori nam izvor iz Vlade pa nastavlja o mekim reakcijama.

“Zar vas nisu čudile blage i mekane reakcije premijera Plenkovića nakon što je bilo definitivno poznato da se Izborni zakon neće promijeniti u parlamentu i da se ide u Opće izbore 2022. godine bez izmjena zakona? Zar netko misli da bi hrvatska vlada, vlada države koja je jamac Daytona, prepustila bh. Hrvate pukoj sreći?! Ako ste tako mislili, uvjeravam vas da se varate”, tvrdi naš izvor.

“Sa Schmidtom je priča usuglašena i to do u detalje. Prisjetite se kada je tijekom pregovora u Neumu iste praktično minirao kazavši kako će izbora svakako biti. To je urađeno ciljano da se vidi koliko je SDA spremna daleko ići i koliko kalkulantski pristupa pregovorima. Da nisu pristupali kalkulantski, ne bi ih ta izjava Schmidta ohrabrila da odustanu. To je bio svojevrsni test. Hrvatska i hrvatski narod su pružili ruku, SDA je odbila, drugi bošnjački lideri su prihvatili”, govori naš sugovornik.

Podsjetimo, zadnjih dana aktualna je priča o izmjenama Izbornoga zakona koje bi u BiH trebao nametnuti nelegalni visoki predstavnik koji u BiH djeluje bez potpore Vijeća sigurnosti.

Jučer je televizija N1 objavila nacrte toga zakona. Amerikanci, tvrdi više Bildovih izvora, podržavaju Schmidtov prijedlog. Iz Ambasade USA u Sarajevu su jučer na Bildov upit kazali kako “za sada nemaju komentara”.