JAJCE Svečano otvoren nacionalni spomenik BiH ‘Kraljev grob‘

0
149

Povodom 560. godišnjice smrti kralja Stjepana Tomaševića, u organizaciji JU Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca danas je svečano otvoren uređeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, “Kraljev grob u Zastinju” kod Jajca.

Kako je Feni kazao direktor Agencije Anto Brtan, pojekt su sufinancirali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, općina Jajce, Ministarstvo znanosti, obrazovanja, mladih, kulture i sporta SBŽ i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 120.000 KM.

Spomenik su svečano otvorili ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije Bojan Domić i načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Kraljev grob je, po narodnoj vjeri, čudotvoran jer narod, i katolički i muslimanski, oko Jajca vjeruje da će pomoći u nekim bolestima ako se nadgrobni kamen tri puta obiđe…

U podrumu Franjevačkog samostana Sv. Luke u Jajcu, u kraljevoj sobi, čuva se sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (vladao od 1461. do 1463.). Riječ je o skeletu koji je 1888. godine iskopao Ćiro Truhelka i koji se od tada čuva u ovom samostanu./HMS/