Je li bila potrebna tolika žrtva?

0
219

JE LI BILA POTREBNA TOLIKA ŽRTVA?Je li bila potrebna tolika žrtva?

U Domovinskom ratu Hrvati su se borili za slobodu i državnu samostalnost, ali se  nisu  dali sa stoljetnih ognjišta. Danas oni sami napuštaju domovinu i svoja ognjišta bez ispaljena metka. Zar je bilo potrebno toliko patnje, zalaganja, muke i žrtava pa da se prestrašimo ići naprijed, povučemo i ostanemo tapkati u mjestu?! (25-ta obljetnica međunarodnog priznanja domovine Hrvatske, Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

ZNATI STATI I OSVRNUTI SE!

U prijelomnim životnim obljetnicama potrebno je i dobro, stati i osvrnuti se natrag iza sebe. Pogledati što smo u dosadašnjem vremenu prošli, ostvarili i dokle smo došli. To će nam poslužiti kako bi se preispitali o daljnjem cilju i načinu putovanja do konačnog životnog cilja. (25-ta obljetnica međunarodnog priznanja domovine Hrvatske, Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

MOLITVA KAO PRISILA BOGA?!

Čudni su oni koji drže kako se svi životni problemi, mogu riješiti molitvom! Na taj način otklonili bi sve tjelesne i duševne bolesti, ovisnosti, te Boga prisilili da učini kako njima odgovara. Zašto imamo medicinu i sve popratne discipline koje su u službi liječenja tijela i duše? Molitva je ponajprije poveznica sa Stvoriteljem u otkrivanju Njegova plana s nama i prihvaćanju onoga što nas je dopalo. (Tomislavgrad, 16. siječnja 2017.)

NERAZUMNA UZNOSITOST

Nikad ne reci: „Što mi tko može?“, niti: „Bez mene se ne može!“ Jer svugdje si privremeno, a po potrebi brzo će ti se zamjena pronaći. Osiliš li se svi će te poslije držati nerazumnom budalom i izazvat ćeš podsmijehe! (Tomislavgrad, 16. siječnja 2017.)

UMIŠLJENI PRAVEDNICI I ČISTUNCI

Teško je ne zapaziti ljude u kojima se zlo nastanilo, koji cijeli život smišljaju kavge protiv drugih i od toga žive. Sebe drže pravednicima, neporočnim čistuncima i moralnim mjerilom za ponašanje drugih. Protiv svih koji nisu po njihovoj zamisli i volji neprestano smišljaju i iznose optužbe, dok ne vide sami sebe i svoju nakaznost. (Tomislavgrad, 18. siječnja 2017.)

NESNOŠLJIVOST DRUGIH

Zbilja kako dokučiti i shvatiti da u neke ljude, uđe toliko ignoriranje i mržnja prema određenim osobama da o njima ne mogu progovoriti prijazne riječi?! Do jučer su s takvima bili blisko povezani, a danas već svaki spomen na tu osobu u njima uzrokuje odbojnost i bijes da bi ih najradije protjerali s lica zemlje. A što je najtragičnije, takvi o svojoj životnoj filozofiji, duhovnosti i učtivosti, imaju visoko mišljenje. S druge strane ne treba živjeti u utopiji da je sa svim ljudima, moguće razviti blizak odnos i bez prijepora. Ali sa svakim bi se trebao ostvariti, barem neki oblik suradnje i međuodnosa, bilo bliski, prijateljski, iz poznanstva ili barem službeni! (Tomislavgrad, 25. travnja 2014.)

UČENICI ŠKOLE ZNANJA I ŽIVOTA

Ne svladamo li školsko gradivo slabi smo đaci i ponavljamo isti razred, kako bi utvrdili staro gradivo u školi znanja! Ne naučimo li ništa nakon što se opečemo o neke ljude, slabi smo učenici i ponavljamo gradivo iz odnosa s ljudima u životnoj školi! (Tomislavgrad, 18. siječnja 2017.)

REĆI ĆU TI TKO SI!

Ono što čitamo, gledamo, slušamo, jedemo, pijemo, s kim prijateljujemo… u mnogome određuje našu osobnost i karakter. Rađamo se kao „prazna ploča“ kako bi upisani genetski kod, sadržaji koje uzimamo, običaji i okolina odražavali našu narav, osobine i ponašanje. (Tomislavgrad, 18. siječnja 2017.)

VANJSKI SJAJ I ISTINA

Vanjski nas izgled zna prevariti i dovesti do krivih zaključaka! Ipak, svima je draži sjaj makar bio i lažan, od onoga što je na prvi pogled ružno pa radilo se i o istini. Redovito volimo život makar bio i prelijepa laž, dok se mrštimo na smrt iako je bolna istina. (Tomislavgrad, 18. siječnja 2017.)

ODRASLI I DJECA

Počesto iznenađeni dječjim riječima i izjavama, upitamo se: „Odakle sve to njima?“ Nismo ni svjesni kako ova mala bića sve oko sebe upijaju poput spužve, te ono što odrasli znaju i o čemu razmišljaju ali šute djeca neopterećeno i spontano govore. (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

(NE)BRIGA O SAMIMA SEBI

Prijatelj mi se tuži kako je vjetar u zimskom (ne)vremenu po polju pokupio mnogo snijega, te ga donio ispred ulaznih vrata njegove kuće. Čini se da ponajviše ima takvih ljudi, koji uokolo sakupljaju sve što nađu i brinu se o tuđim životima, ali ne o (ne)čistoći kućnog praga i njih samih. (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

GRLJENJE

Grliti ljude i davati dio sebe možemo tjelesno, ali i na duhovan način. Koji grle samo tijelom izmjenjuju osjećaje, što iz strasti može dovesti do osvete i mržnje. Koji grle samo duhom, može im izgledati previše daleko i nestvarno. Jedino oni koji druge grle tijelom i duhom, mogu u potpunosti prihvaćati, te na pravi način osjetiti blizinu srca, misli i osjećaja. (Svjetski dan zagrljaja, Tomislavgrad, 21. siječnja 2017.)

ŽELJETI MIR I ČINITI DOBRO

Što se nalazi u nekim ljudima da drugima mogu činiti zlo i odnijeti radost s usana? Što nekima može predstavljati zadovoljstvo, kad drugima napakoste i zauvijek ih ražaloste? Zašto svi ne bi živjeli u slozi i bratstvu s drugima? Zar nije sreća svima željeti mir i činiti dobro?! (Tomislavgrad, 22. siječnja 2017.)

RAST U SAMOPOUZDANJU I BITI SVOJ

Imaš rodbinu, prijatelje, susjede, poznanike. Ipak, ne živi u zabludi! Kad-tad jedan po jedan napustit će te i na koncu ćeš sam ostati. Jedino se do kraja možeš pouzdati u Boga i u samoga

sebe. I zato rasti u samopouzdanju i budi svoj! (Tomislavgrad, 23. siječnja 2017.)

 

POTICAJNE MISLI

 

Roditelji su darovatelji novog života, a obitelj najbolje mjesto i ozračje za njegov razvoj i rast do potpune zrelosti. (Tomislavgrad, 2. veljače 2011.)

Majka je srce a otac glava obitelji i o njima ovisi sretna budućnost, dobro odgojenih pojedinaca i cijeloga naroda. (Tomislavgrad, 2. veljače 2011.)

Svi smo mi na svoj način u određenoj mjeri ludi i čudni, što je kod nekih izraženije za koje držimo da su luđaci i čudaci. (Tomislavgrad, 14. siječnja 2017.)

I najtvrđeg čovjeka snažno dojme i pogode suosjećanje, milosrđe i ljubav! (Tomislavgrad, 14. siječnja 2017.)

U životu nije dobro samo kukati, nego ponajprije treba guštati! (Tomislavgrad, 14. siječnja 2017.)

Kad bi u ljudima tražili što je dobro, lijepo i pozitivno, imali bi više prijatelja i živjeli u većoj slozi i miru. (Tomislavgrad, 14. siječnja 2017.)

Makar se i cijeli svijet urotio protiv nas, ali ako imamo cilj i ustrajno radimo na ostvarenju vlastitih ideala sigurno ćemo uspjeti! (Tomislavgrad, 14. siječnja 2017.)

Nekima su maske pale pa se više, iza njih pretvarati mogli nisu. Ali nemalo ih je koji su se beskrupulozno prilagodili i nikakve posljedice snosili nisu! (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Ne postoji hladnoća, nego postoji nedostatak topline! Ne može nam biti hladno, nego možemo biti slabo obučeni! (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Najveća mudrost dolazi od starijih, ali isto tako i najveća zloća! (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Za jednu državu možda bi najbolje bilo imati predsjednika u ratu, a predsjednicu u miru?! (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Zloća kad je jaka širi zlobu, ironiju i podsmijeh. A kada oslabi ušuti i ne progovara! (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Ne možemo u potpunosti znati što nas sve u životu čeka niti predvidjeti iznenađenja s kojima ćemo se susresti, ali možemo s vjerom spremno prihvatiti i s tim nastojati u nadi živjeti. (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Čovjek nije statična lutka koja je neprestano ista, nego dinamično biće koje neprestano spoznaje, raste, sazrijeva te se mijenja. (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Rodbina je ukras ili nužno zlo koj(i)e nismo birali, a što ga nosimo o vratu! (Tomislavgrad, 15. siječnja 2017.)

Samo jedan pravi prijatelj dragocjeni je biser, vrjedniji od stotinu lažnih! (Tomislavgrad, 16. siječnja 2017.)

Ne dopusti da sreća popraćena radošću i vedrinom ovisi od drugih, osim od tebe samoga! (Tomislavgrad, 16. siječnja 2017.)

Za život  i mir duše potrebna je ljubav, a za ljubav je potrebna dobra duša! (Tomislavgrad, 16. siječnja 2017.)

Sudbina velikana je da budu zaboravljeni i da ih se u dogledno vrijeme ponovno otkrije! (Tomislavgrad, 16. siječnja 2017.)

Zacjeljivati stare rane, graditi mostove i stjecati prijatelje, znakovi su ljudske širokogrudnosti, kršćanske dosljednosti i veličine osobnosti. (Tomislavgrad, 17. siječnja 2017.)

Bez zauzetog rada nema napretka, a bez predane molitve nema blagoslova! (Tomislavgrad, 17. siječnja 2017.)

Kao što je staro drvo teško presaditi, tako se i stariji ljudi teže priviknu na novu okolinu i promijene navika. (Tomislavgrad, 18. siječnja 2017.)

Kao što poslije mraka sviće zora i nakon nevremena nastupa utiha, tako poslije životne krize postajemo jači i nakon sumnje i očaja rastemo u vjeri i nadi. (Tomislavgrad, 18. siječnja 2017.)

Nekim našim zemljacima nije lako otići s ognjišta, napustiti rodni kraj i domovinu, ali gotovo svima teško se vratiti iz tuđine. (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

Kad ode jedan čovjek nestanu cijela biblioteka i mali svemir, a nastane praznina u svijetu i u srcima. (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

Izgleda lakše raditi ono što volimo, nego voljeti ono što radimo! (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

Za umjetnost i kulturu što nas kao osobe obogaćuje valjalo bi živjeti, a ne od njih živjeti! (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

Kad nekima spomenemo date izjave i obećanja, počinju nas držati za zlopamtila i cjepidlake ali ne i s dobrim pamćenjem! (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

Naše osobnosti mali su zasebni svjetovi, koji ne mogu ostati zatvoreni. Usmjereni su prema drugima, jer „ni jedan čovjek nije otok!“ (Tomislavgrad, 19. siječnja 2017.)

Uspijemo li u nečemu, ne znači da će nas cijeniti naši sumještani i zemljaci. To ovisi  koliko će od nas imati koristi! (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Dobre namjere koje imamo nisu jamstvo, kako će naići na dobre ljude i njihovu podršku! (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Kao što se riba kvari od glave prema repu, tako i djelatna obnova ide od vrha prema krajevima – od glave prema udovima! (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Ljudi nakon što se razočaraju u povjerljive osobe ili prijatelje i u njima izgube životni oslonac, redovito se u vjeri okreću Bogu ili pojačanoj brizi za životinje. (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Na pravi način ljude upoznamo kada doživimo da nam „pošteno“ i na „lijepe oči“ žele uzeti što nas sljeduje i otuđiti što nam pripada. (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Ako si dobar, pošten i fin ne budi naivan i lakovjeran. Odlučno znaj sudbinu i sreću, uzeti u svoje ruke! (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Iako kao narod imamo najviše „nadzornih kamera“ po glavi stanovnika ne smanjuju se krađe i kriminal, ali cvjeta ogovaranje, zavist i zabadanje nosova u tuđe živote! (Tomislavgrad, 20. siječnja 2017.)

Svi smo mi igrači na svoj način – rulete života! (Tomislavgrad, 21. siječnja 2017.)

Naučili smo da muškarci znaju biti bezosjećajni, ali toliko je i neotesanih žena – gorštakinja! (Tomislavgrad, 21. siječnja 2017.)

Buka i nemir nose znakove prolaznosti, dok tišina i mir donose plodove vječnosti! (Tomislavgrad, 21. siječnja 2017.)

Životna mudrost: Poštuj svakoga, imaj dostojanstvo i nikom ne dopusti da iskorištava tvoju dobrotu! (Tomislavgrad, 21. siječnja 2017.)

 

fra Mate Tadić