Je li već prekršio zakon?

0
550

BIVŠI predsjednik Vlade Republike Hrvatske i još uvijek aktualni predsjednik SDP-a Zoran Milanović odlučio je okrenuti novu stranicu u svom životu i ući u poduzentničke vode. Tako je prošli tjedan osnovao konzultantsku tvrktu.

Dana 9. studenog 2016. u sudski registar je upisana Tvrtka EuroAlba Advisory, društvo s ograničenom odgovornošću za savjetovanje. Kao jedini osnivač navodi se Zoran Milanović.

No, bivši premijer bi se već na samome početku svoje poduzetničke karijere mogao naći u problemima. Naime, temeljem članka 14. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dužnosnici ne smiju biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima.

Zakon također navodi kako dužnosnik koji ima 0,5 posto ili više dionica, tj. udjela u vlasništvu (kapitalu trgovačkog društva) za vrijeme obnašanja javne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu ili posebno tijelo. Sada je na potezu Povjerenstvo za spreječavanje sukoba interesa neka da svoje mišljenje o čitavom slučaju.

Inače, cinici bi rekli da je Milanović frajer kakvim se predstavlja zaposlio bi se u nekoj uglednoj američkoj ili britanskoj tvrki, umjesto da kreće u samostalne poduzetničke vode.

Maxportal/foto: Pixsell bpz.ba