Jedino se Petir slaže s braniteljima: Hrvatska mora blokirati Srbiju da zaštite svoje veterane

0
307

O HRVATSKO-SRPSKIM odnosima u emisiji  Otvoreno na HRT-u razgovarali  zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir,  pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Toma Galli, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i vođa braniteljskog prosvjeda u savskoj 100% ratni vojni invalid Đuro Glogoški.

“Hrvatska je jasno definirala svoja stajališta. RH je inzistirala da se izbjegava regionalna jurisdikcija. Srpski zakon diskriminira sustave koji po njihovom mišljenju nisu sposobne procesuirati one koje sumnjiči za ratne zločine”, kazao je Galli.

Na pitanje Mislava Togonala što bi Hrvatska mogla učiniti da sutra hrvatski branitelj uđe u Srbiju i bude uhićen pod optužbenom za ratni zločin, Galli je odgovorio da trenutno imamo mehanizme koji su jači od onih prije dva dana i umetnuti u pregovore. Ako ne bude… možemo apsolutno upotrijebiti sve što nam stoji na raspoolaganju da bismo upozorili Srbiju, kazao je Galli, i potvrdio da to znači i blokirati Srbiju.

Na pitanje ima li RH mehanizme za blokiranje pregovora Srbiji ako netko od hrvatskih veterana bude uhićen u Srbiji nakon otvaranja poglavlja 23, odgovorio je potvrdno.

Marijana Petir je rekla kako si je Srbija uzela ulogu malog Haaga.

“Danas Hrvatska tumači da Srbija više nema prava postupati o pitanju regionalne jurisdikcije, ali srpska strana ima drugo viđenje. Naši branitelji nisu sigurni jer imaju kontradiktorne informacije o tome mogu li biti uhićeni u Srbiji”, kazala je Petir.

Klisović je kako su HDZ i partneri pristali na nejasne formulacije Vijeća ministara EU te kako Kovač nije otišao braniti hrvatske interese u Bruxellesu.

Đuro Glogoški kazao je kako su naši ljudi iz diplomacije očito zaboravili što se uvjetovalo Hrvatskoj prije otvaranja pregovora s EU.

“Srbija nije ništa morala napraviti prije otvaranja poglavlja 23. Ako Srbija uhiti hrvatskog branitelja, možete blokirati koliko hoćete, ali naš branitelj će ostati u srpskom zatvoru. Od nas se tražila potpora da se branitelje uvuče u ovo. Nitko nas ništa nije pitao prije, nego se s braniteljima razgovora tek kada idu izbori”, rekao je Glogoški.

Naglasio je da su su branitelji ogorčeni.

“Vidio sam dokument iz Sarajeva na kojem piše da je general Miljavac pod istragom i on danas ne smije izvan Hrvatske”, kazao je Glogoški.

Hrvatska je trebala Srbiji uvjetovati nastavak njenog europskog puta ukidanjem članaka 2 i 3 tzv. ZORZ-a koji joj daje ovlasti malog Haaga, rekla je Marijana Petir.

MP/hrt bpz.ba