JUKIĆ: Popis stanovništva u BiH neće propasti

0
519

Popis, kao izuzetno kompleksan i značajan projekt za BiH i njezine građane, neće propasti. Međunarodna monitoring misija je pozitivno ocijenila sve do sada urađene aktivnosti. Zbog toga i sada, dok tražimo rješenja spornih pitanja, sve radimo uz konzultacije s međunarodnim stručnjacima, s ciljem da ispoštujemo Zakon o popisu i međunarodne standarde za popise. Kao što znate, cilj popisa i jest da rezultati koje dobijemo budu kvalitetni i međunarodno usporedivi statistički podaci. Trenutačno radimo na tome da u idućih nekoliko dana predstavnici sve tri statističke institucije postignu suglasnost o spornim pitanjima, kazao je u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Naglašava kako je opredjeljenje ove agencije da se postigne dogovor i da rezultati budu objavljeni u zakonskom roku. Agencija za statistiku BiH će dostaviti izvješće sa zadnje sjednice Središnjeg popisnog ureda Vijeću ministara na izjašnjenje.

– U međuvremenu, činim sve što mogu da predstavnici sve tri statističke institucije postignu suglasnost o jedinstvenom programu obrade podataka popisa, u kojem su sadržana i sporna pitanja u vezi sa setom pravila za izvođenje rezidenta, kaže Jukić.

Podsjeća da su u Zakonu o popisu jasno definirane obveze i odgovornosti svih sudionika u popisu, pa tako i svake od statističkih institucija.

– Nemamo jedinstven stav samo u pogledu korištenja nekih statističkih metoda koje će se koristiti u obradi podataka popisa, ističe Jukić. Podsjeća da su u prijedlogu jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, koji je načinila Agencija za statistiku BiH, u potpunosti uključene preporuke Međunarodne monitoring misije u vezi s izvođenjem rezidenta.

Republički zavod za statistiku se ne slaže s nekim preporukama, osobito u smislu korištenja nekih statističkih metoda i pitanja br. 40 za definiranje rezidenta. Na pitanje što je pokazao kontrolni popis i što će biti s onih spornih oko 191.000 popisnica, Jukić kaže da će se rezultati postpotpisne ankete znati kada bude usuglašena definicija stalnog stanovnika, odnosno kada budemo imali poznat ukupni broj stalnog stanovništva.

Obrada podataka i analiza kontrolnog popisa radi se u odnosu na ukupni broj stanovnika, kazao je Jukić./bpz.ba