Juranović: Lovren je jedan od lidera, njega moramo slušati

0
311

Hrvatska reprezentacija je jučer u Moskvi odigrala 0:0 s Rusijom u kvalifikacijama za SP, a već u subotu gostuje kod Slovačke.

Momčad Zlatka Dalića odigrala je u Moskvi solidnu utakmicu, a osvojenim bodom zadržala je prvo mjesto na tablici.

Do kraja ovog rujanskog ciklusa Hrvatska igra sa Slovačkom i Slovenijom, a Rusija s Maltom i Ciprom.

Na današnjoj press-konferenciji HNS-a bili su Josip Juranović i Mario Pašalić koji su govorili o utakmici s Rusijom, ali i onome što Hrvatsku čeka u Slovačkoj.

Kakva je suradnja s Lovrenom na desnoj strani obrane?

Juranović: Odlična. Pričamo prije utakmice o kretnjama, upozorava me kad da izađem. On je jedan od lidera u momčadi i moramo ga slušati što god kaže.

Kakva je atmosfera u svlačionici?

Juranović: Jako dobra. Pričali smo o tome da smo mogli možda uzeti tri boda, ali protiv Slovačke moramo ići agresivnije i jače.

Hoće li poraz od Hrvatske 4:0 biti veći motiv Slovacima?

Juranović: Mislim da ne. Imamo jako puno kvalitetnih igrača i na njihovu agresiju idemo još agresivnije. Da budemo precizniji i brži i da, ako dođemo u priliku, zabijemo gol.

Kako gledate na stanje u skupini?

Juranović: I dalje smo prvi, sve je na nama, a ostalo se zakompliciralo. Svi smo u tri boda, nema više slabih utakmica.

Koliko znate o Slovačkoj?

Juranović: Tek u pet sati ujutro smo došli u hotel i nismo još imali vremena. Danas ćemo sjesti s izbornikom i vidjeti.

Pričate li uoči utakmice s izbornikom o kalkulacijama, koliko bi bodova trebalo uzeti?

Juranović: Mi kao igrači uvijek razmišljamo samo o pobjedi, a ostalo je na stožeru.

Kakav je bio plan igre, što se tražilo od Vas i Sose kad dobijete priliku za centaršut?

Juranović: Ne bih rekao da nije bilo igrača na centaršutevima. Bio je jednom Pašalić, par puta Perišić i Vlašić. Falilo nam je više koncentracije u napadu da zabijemo gol. Izbornik nam je rekao da igramo svoju igru, da idemo prema naprijed.

Vrlo napornih nekoliko tjedana za Vas, kako ste zadovoljni formom?

Juranović: Što reći… Otišao sam stepenicu dalje i jedva čekam ostaviti trag u Celticu kao što sam ostavio u Legiji. Što se reprezentacije tiče, to je sveti dres. Kad ga obučeš, nema povlačenja, ideš glavom na kopačku.

Kako ste zadovoljni igrom u obrani?

Juranović: Pričali smo nakon utakmice, mislim da je to bilo dobro. Ovo je put kojime moramo ići dalje kad je obrana u pitanju. Protiv Rusije smo ušli u utakmicu tako da pokažemo karakter da ne želimo primiti gol i mislim da se kompaktnost mogla vidjeti od prve minute. Imali su možda jednu izglednu šansu.

Kako popraviti igru u napadu?

Pašalić: U tom dijelu igre imamo igrače drukčijih karakteristika i moramo se tome prilagoditi. Vjerujem da će izbornik naći formulu da sa sistemskim rješenjima budemo opasniji prema naprijed.

Je li vas Rusija iznenadila?

Pašalić: Očekivali smo one igrače koji su istrčali, možda Smolova umjesto Mirančuka. Bila je to jedna nova Rusija u odnosu na Euro, mislim da imaju zanimljivu ekipu i da mogu napraviti dobre rezultate. Mogli smo do pobjede, ali na kraju, kad sve sagledamo, možemo biti zadovoljni bodom. Nismo primili gol, nismo izgubili i prvi smo u skupini.

Daje li nam onih 4:0 iz Bratislave psihičku prednost?

Pašalić: Ne bih se vraćao u prošlost. Prošle su, koliko, tri godine? Danas je ekipa drukčija, drukčija je situacija, a to što je bilo, bilo je, ali ne moramo se na to osvrtati. Što se mene tiče, zadovoljan sam što imam sve veću minutažu. Nadam se da ću biti još bolji i da ću ostaviti traga u reprezentaciji.

Sve momčadi su u tri boda, kako na to gledate?

Pašalić: Malta je pobijedila Cipar 3:0 tako da nema laganih protivnika. U subotu nam je idealna prilika da se pobjedom odlijepimo od ostatka.

Koliko znate o Slovačkoj?

Pašalić: Vjerujem da svatko od nas individualno poznaje većinu igrača i kako Slovačka igra. Mogu biti neugodni. Na Euru nisu pokazali najbolje od sebe i sigurno da se žele pokazati u što boljem svjetlu jer igraju doma. I njima igra pobjeda da ostanu i dalje u igri. Bit će nezgodno, ali mislim da smo kvalitetnija ekipa. To je ekipa koja je dugo na okupu, znam igrače Slovačke iz Serie A, dobri su.

Kako ste se osjećali na terenu budući da nije bilo puno vremena za uigravanje?

Pašalić: Dobro smo se prilagodili. Izbornik nam je rekao što očekuje od nas i mislim da smo to dobro odradili, barem najbolje moguće. Naravno, friško je i sigurno da će s vremenom biti bolje, ali za prvu utakmicu je bilo sasvim OK.

Kako je funkcionirala formacija u sredini protiv Rusije?

Pašalić: Mislim da je OK izgledalo. Imali smo nekakvu dinamiku i posjed u sredini terena. Prema naprijed u završnici nismo ništa od toga konkretizirali, ali smo prvi put igrali u ovoj formaciji s tim igračima. Bit će bolje s vremenom, piše Index.hr.

Koliko je naporan ovaj ciklus?

Pašalić: Naravno da će biti nezgodno. Ne ide nam na ruku što imamo dva gostovanja zaredom tako da ćemo puno vremena izgubiti na putu. Moramo se prilagoditi. Danas je regeneracijski dio za one koji su igrali, a onda krećemo u pripremu za utakmicu sa Slovačkom. Nadam se da ćemo pobijediti pa da s pozitivnim ishodom dođemo na što puniji Poljud i zaključimo rujanski ciklus sa sedam bodova. Možemo do pobjede, ako smo pravi i ako smo na nivou, kvalitetnija smo ekipa. Vidjet ćemo što se tiče taktičkog dijela što će izbornik odlučiti. Sigurno će biti nekih promjena jer je teško igrati sve tri utakmice u istom sastavu.

Kako ste vidjeli susret?

Pašalić: Izbornik je ukratko objasnio kako je to prošlo protiv Rusije. Mogu potvrditi njegove riječi. Prema naprijed nismo bili previše opasni, ali prema nazad smo igrali dosta dobro, nismo im dozvolili puno. Tih 0:0 je bilo realno./HMS/