KALVARIJA HRVATA U SRBIJI:

0
339
27.03.2015., Sibenik - Marijana Petir hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu posjetila je Sibensko - kninsku zupaniju i grad Sibenik. Druzila se s gradjanima i odgovarala na njihova i novinarska pitanja. Domacini su joj bili stranacke kolege iz HSS-a predsjednicik gradske organizacije Boris Dukic i zupanijske organizacije, dozupan, Zoran Smolic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zastupa ih Pupovčev drug, njihova djeca su ismijana, a svećenici napadnuti

Autor:  bpz.ba

Marijana Petir zbog nebrige o Hrvatima u Srbiji prozvala je kako hrvatsku, tako i srpsku vlast.

Europarlamentarka Marijana Petir posjetila je nedavno Hrvate u Vojvodini te se ondje sastala s predstavnicima hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava s područja Srijema i predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji. Petir je svojim dolaskom dala potporu Hrvatima u Vojvodini te istaknula da su suočeni s diskriminacijom te da ih je u odnosu na 1990. duplo manje.

Protjerano ih je 40 tisuća, a stanje u Vojvodini prema njezinim riječima moglo bi se nazvati etničkim čišćenjem. Veliki problem hrvatskoj zajednici ondje stvara nemogućnost dobivanja hrvatskog državljanstva jer od njih se zahtjeva da prilože dokument u kojem su se izjasnili kao Hrvati, mada u Vojvodini od početka 70-tih ne postoji dokument u kojem bi se mogli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Međudržavni sporazumi se također ne poštuju pa Srbije ne odvaja novac za tiskanje udžbenika na hrvatskom jeziku. Također, Hrvati nisu zastupljeni u tijelima državne uprave i nemaju svojeg predstavnika u skupštini Srbije. Ako hrvatska djeca požele ići na satove vjeronauka tada bivaju diskriminirani i izrugani jer su Hrvati i katolici. Manjka im čak i prostora za susrete jer neprestano dobivaju odbijenice za povrat hrvatskih domova koji su bili njihovi, a u komunizmu su im oduzeti. Ovise o malim lokalnim sredstvima, a malo kome u državi u interesu je da im se financijski pomaže. Krađe i razbojstva događaju se uglavnom na imanjima u vlasništvu Hrvata, a počinitelji nikada nisu uhićeni niti kažnjeni. Nedavno je opljačkan i prebijen katolički svećenik, a počinitelj također nije otkriven, a bolan je odnos i hrvatske vlade koja za njihove probleme ne mari. Petir je zato prozvala hrvatsku Vladu, ali i napomenula da će o stanju ovoga naroda obavijestiti europske institucije.

Inače, problemi hrvatskog naroda u susjednoj nam Srbiji gomilaju se godinama, a pečat njihovim pravima nedavno je dao bivši predsjednik Ivo Josipović kada je hrvatskim konzulom u Subotici imenovao Dragana Đurića. Dotični dolazi iz redova SDSS-a te je u bliskim, pa čak i prijateljskim odnosima s Miloradom Pupovcem glasnim zagovornikom prava srpske manjine u našoj zemlji. Kako Đurić zastupa Hrvate govorio je svojedobno za naš portal predstavnik Hrvata i novinar Zlatko Ifković.

-Sam izbor njega za generalnog konzula u Subotici, gdje su Hrvati u najvećem broju i gdje su njihove sve institucije, shvatili smo kao stavljanje trna u oko Hrvatima u Subotici od strane hrvatske Vlade. Kao prvo, ne zbog njegove nacionalnosti već zbog toga što netko takav mora znati povijest ovoga naroda i znati neke povijesne činjenice, ali i ono što se događalo osobito 90-ih godina prošlog stoljeća. Mi smo smatrali da za generalnog konzula mora doći neka druga osoba. Netko tko našu povijest poznaje jako dobro- tvrdio je naš sugovornik te kao primjer istaknuo Krešimira Bušića koji je doktorirao na povijesti Hrvata u Bačkoj.

-Temelj naših prava zasniva se iz sporazuma o zaštiti manjina koji je između Hrvatske i Srbije potpisan 2004. godine. O zaštiti manjina. Mi smo ovdje trebali dobiti politička prava, a na taj način riješila bi se druga pitanja. Evo sada se dogodilo da mi u srbijanskoj skupštini nemamo svojega zastupnika. Hrvatska deset puta izdvaja za srpsku manjinu, nego što se ovdje događa. I sam ured za Hrvate nije učinkovit u nekim stvarima. Sada je kraj jedanaestog mjeseca. Ured za Hrvate još u petom mjesecu imao je raspisan natječaj za nas, a većina udruga još nije dobila novac. Radi se oko 70 tisuća eura, nemoguće da hrvatska vlada nije u mogućnosti izdvojiti taj novac za Hrvate u Srbiji- požalio se naš sugovornik. I kao da sve muke kroz koje prolaze nisu dovoljne, Hrvati u Srbiji svako malo proživljavaju fizičke napade i vrijeđanja. S time je dobro upoznat i Ifković te napominje da se oni događaju osobito kod nekih događanja. Tada stradaju manjine. Nije tu riječ samo o hrvatskoj, već i o albanskoj te drugim manjinama. A nemoguće je da se ne zna kakvo će se takvo nešto događati. Vrijeme je prošlo, ali od tada do danas na žalost ništa se nije promijenilo. bpz.ba