Karamarko je spreman povući se: Ovo su tri HDZ-ova kandidata za novog premijera!?

0
318

MINISTSR vanjskih poslova Miro Kovač ministrima MOST-a jučer je pokušao predložiti novog mandatara iz HDZ-a. Uvjet je da podrže opoziv aktualnog premijera Tihomira Oreškovića, a u Vladi novog mandatara zadržali bi postojeći broj ministarstva i dobili oba mjesta potpredsjednika Vlade.

Na press konferenciji u HDZ-u ta mogućnost nije spomenuta, a neslužbeni je stav da će s novim mandatarom HDZ lakše pronaće parttnere i prikupiti  toliko poželjnih 76 ruku u Saboru.

 – HDZ poziva sve sudionike i političke subjekte u ovoj političkoj igri da se uozbilje jer neće biti dobro, previše je vremena već izgubljeno. Ne želim nikoga napadati, ali situacija nije dobra – izjavio je jučer šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Nije napao Most, kao što je HDZ običavao u posljednje vrijeme, što su mnogi protumačili da su Mostu u novom preslagivanju još otvorena vrata. U HDZ-u, naime, kažu kako bi do opoziva premijera Tihomira Oreškovića moglo doći sljedeći tjedan, nakon čega bi počeo teći rok od 30 dana za formiranje nove vlade. A prema informacijama iz stranke, u HDZ-u vrte nekoliko scenarija za preslagivanje. Jedna od opcija i dalje uključuje Most.

– Za daljnju suradnju morali bi se uozbiljiti. Što oni žele? Da im HDZ bude potpora i samo diže ruke za politiku koju će oni kreirati. Tako ne može. Sada bismo na suradnju s njima mogli pristati jedino uz debelo izmijenjene uvjete – kažu izvori bliski vodstvu HDZ-a. Druga opcija uključuje formiranje većine bez mostovaca.

Pregovori u tijeku

U HDZ-u kažu kako su pregovori u tijeku. Jedna je varijanta da se u formiranje nove vlade ide s Tomislavom Karamarkom kao mandatarom. Oni bliski šefu HDZ-a tvrde da će, nakon pregovora, uspjeti skupiti 76 ruku. No, u tu opciju vjeruje sve manje članova stranke. Kažu kako takva mogućnost postoji, ali samo ako u igri nije šef HDZ-a. Tako se jučer u stranci mogao čuti i scenarij koji se do sada izbjegavao, a prema kojem bi HDZ ipak mogao dati drugog mandatara. Takvu mogućnost jučer nisu odbacili ni u Karamarkovu krugu.

– Predsjednik je spreman na sve opcije. Već je jednom napravio ustupak zbog Tihomira Oreškovića. No, o tome neće odlučivati Most ni bilo tko izvana. Ako odluka bude takva, o njoj će odlučiti HDZ. No, stručnog premijera u svakom slučaju više nećemo imati – kažu izvori bliski vodstvu stranke. Ističu kako bismo, ako ne dođe do nekog velikog obrata, novu vladu mogli imati do 1. kolovoza. Dio HDZ-ovaca ističe kako im je cilj konačno imati utjecaj u Vladi, piše Jutarnji list.

U početku je krenulo krivo

– Praktički smo ostali bez svih ključnih resora. U varijanti da mandatar bude netko drugi, Karamarko bi i dalje kontrolirao stranku, ali bi imao i utjecaj u Vladi – smatra jedan visokopozicionirani član HDZ-a. Kaže kako sadašnja vlada uopće ne funkcionira, da komunikacija između dvojice potpredsjednika, Bože Petrova i Tomislava Karamarka, uopće ne postoji, da je tome uvelike pridonio premijer Orešković te da je otpočetka sve krenulo krivo.

– Najlošija varijanta bili bi novi izbori, oni ne odgovaraju nikome, pa čak ni SDP-u. Zadnji put bili smo gotovo izjednačeni sa SDP-om, a sada bismo sigurno izgubili – kaže naš sugovornik. Ističe kako je ova sadašnja situacija teška i za HDZ i za Tomislava Karamarka.

Tri kandidata

– Predsjednik pokušava obraniti svoj, ali i obraz HDZ-a. Pogledajte kakva je situacija, ispada da svi mogu biti u Vladi, samo ne može šef najveće stranke. Vjerujem da je svemu dosta pridonijelo neiskustvo Mosta – prenosi Jutarnji izjavu sugovornika iz vrha HDZ-a.

Iako u vodstvu stranke kažu kako se nije razgovaralo o imenima mogućih mandatara, u stranačkim kuloarima već se nagađa o kandidatima. Tako se spominju ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić, europarlamentarka Ivana Maletić te novi glavni tajnik HDZ-aDomagoj Ivan Milošević.

– Mislim da najviše izgleda za tu poziciju ima Domagoj Ivan Milošević. Naglo se uzdigao u stranci, imenovan je glavnim tajnikom, a sudjeluje zajedno sa šefom stranke u pregovorima oko preslagivanja. Što se tiče Ivane Maletić, ne vjerujem da ima neke šanse, pogotovo nakon sjednice Predsjedništva u subotu gdje je dala potporu Milijanu Brkiću koji je tada zatražio od Karamarka da se povuče s mjesta prvog potpredsjednika – kaže jedan član stranke.

MOST ne odustaje od Oreškovića

Navodno bi u tim novim kombinacijama Tomislav Tolušić mogao biti potpredsjednik Vlade. Iz izvora bliskih Mostu, pak, stižu informacije kako će podržati Oreškovića koji se planira boriti do kraja.

– Orešković se neće tako lako dati – kaže jedan od naših sugovornika, koji napominje kako bi se uskoro mogle pojaviti još neke informacije vezane uz aferu prvog čovjeka HDZ-a.

Maxportal je već objavio da je MOST tijekom jučerašnjeg sastanka užeg kabineta Vlade, otklono bilo kakvu mogućnost novog mandatara iz HDZ-a. Ministra Mira Kovača nisu htjeli ni saslušati do kraja pa nisu ni čuli ime novog HDZ-ovog kandidata: “Ili Tim ili novi izbori”,  jedinstvan je stav Petrova i ministara Mosta.

M. M./foto: pxll bpz.ba