Katalonija proglasila neovisnost – Madrid suspendirao autonomiju pobunjene pokrajine

0
323

Katalonski parlament usvojio je rezoluciju za pokretanje nove republike neovisne o Španjolskoj, a zastupnici su zapjevali katalonsku himnu, čime je proglašena neovisnost Katalonije.

Tako je na izvanrednoj sjednici katalonski parlament nakon 27 dana nesigurnosti, prosvjeda, uvjetovanja i neispunjavanja uvjeta na relaciji Barcelona – Madrid glasovanjem potvrdio rezoluciju o neovisnosti najbogatije regije članice Europske unije – Španjolske u kojoj živi 7 i pol milijuna ljudi

Katalonska vladajuća koalicija “Zajedno za Da” i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zauzimaju za cjelovitost Španjolske – Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani – napustili su Parlament u znak prosvjeda.

Nakon toga prišlo se glasovanju te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika bilo je protiv, a dvoje neodlučno.

Republikanska ljevica Katalonije, stranka iz vladajuće koalicije, te antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) tvrdile su da je njihova obveza proglasiti nezavisnost jer su to zatražili stanovnici na referendumu 1. listopada.

>>Jean-Claude Juncker: Situacija u Španjolskoj ne može se uspoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji

Senat suspendirao autonomiju Katalonije

U španjolskom parlamentu samo pola sata poslije Senat je odobrio vladinu odluku o aktiviranju članka 155. Ustava. Drastičnim mjerama Katalonija bi se trebala zaustaviti na putu neovisnosti, a sve moći autonomne vlasti izravno se prenose na središnju vlast u Madridu.

Spektar mjera uključuje uklanjanje čelnika katalonske regionalne vlade s dužnosti, ograničavanje ovlasti regionalnog parlamenta, preuzimanje ovlasti nad policijom i financijskim sektorom, obrazovanjem. Tako kriza u Španjolskoj ulazi u novu fazu.

 

M.M.