Kazniti nevine – krivce osloboditi?

0
283

Potpuno je jasno kako svatko normalan mora osuditi posljednji ispad grupe „navijača“ na utakmici Češka – Hrvatska i postaviti si pitanje: „Do kad će ta protuhrvatska skupina sramotiti Hrvatsku“? Premda rekoh skupina stvar ipak treba nazvati pravim imenom.

Ovdje se zapravo radi o organiziranoj terorističkoj protuhrvatskoj skupini uključenoj u specijalni rat protiv Hrvatske. Njezin osnovni cilj je boriti se protiv svega što je hrvatsko i osramotiti Hrvatsku na međunarodnom planu. Zadatak je stvoriti sveopći kaos na putu u najavljeni pakao.

A tko je kriv za ovo događanje? Hrvatska reprezentacija i nogometni savez ponajmanje, a isto tako naši navijači. Krivce ipak treba potražiti drugdje.

Hrvatska obavještajna agencija SOA obavijestila je UEFU i francusku policiju o saznanjima kako bi se takav ružni scenarijo mogao odigrati na ovoj utakmici. Upravo od te činjenice treba krenut u analizu i krivac će se vrlo brzo otkriti.

>>TRAGIKOMIČNO: Ministar Orepić ne vidi razliku između legitimnih institucija i huligana koji provode nasilje

Poslije stravičnih događanja u Parizu, a naročito radi održavanja Europskog prvenstva u Francuskoj su mjere sigurnosti podignute na najviši nivo no provode li se one i kako?

Prvi korak pokušaja sprječavanja ovakvih događanja je personalizacija ulaznica no ta mjera kao što smo to već vidjeli može samo djelomično spriječiti ulazak divljaka na stadione. Jedni huligani kupuju ulaznice za druge, a kontrola personalizacije se loše provodi.

Stadion se prije odigravanja događanja detaljno pregledava i nakon toga ga preuzima osiguranje koje je odgovorno za sigurnost događanja. Na ulazima se obavlja detaljni pretres gledatelja i oduzimaju se svi opasni predmeti, a osobe koje su ih pokušale unijeti trebale bi se udaljiti jer je bila očita namjera da žele izazvati nered. Upravo kod ovih sigurnosnih zahtjeva došlo je do propusta, a za njih su najmanje odgovorni Hrvatski nogometni savez, Hrvatska nogometna reprezentacija, navijači ili pak kako neki kažu Zdravko Mamić. Treba biti jasan. Odgovoran je onaj tko je to trebao obaviti, a to je služba koja je obavljala osiguranje.

>>Navijači pokrenuli istragu: Nećemo dopustiti da MUP zataška ovu sramotu kao što su zataškali svastiku

Je li to normalno da UEFA zabrani policiji uspostavu reda na tribinama stadiona kad se dogodi ovakav teroristički čin, naročito kad su u toj zemlji na snazi najviše mjere sigurnosti zbog mogućeg terorističkog napada. Zaista suludo. Na taj način bila je ugrožena sigurnost svih gledatelja, kako na tom dijelu tribina, a i na cjelokupnom stadionu. Nečinjenjem svoga posla policija ne samo da je ugrozila ostale navijače već je ovoj terorističkoj skupini omogućila bijeg.

Tko je dakle kriv? Potpuno je razvidno kako su krivci za ova događanja organizator i službe koje su bile zadužene za osiguranje – UEFA i policija.

Sada je glavni krivac UEFA i službeno otvorio disciplinski postupak protiv Hrvatske zbog nereda huligana na utakmici protiv Češke. Jasno je da mi Hrvati s gnušanjem odbijamo svaku optužbu protiv HNS-a, kaznu reprezentaciji i navijačima. Upravo je kazna, a s njom i pripisana sramota ono što je ova teroristička skupina htjela postići. Takvim činom otvorila bi se mogućnost ovakvih pa čak i težih huliganskih terorističkih ispada. Ako je policija uhvatile dio počinitelja kako to da se i nadalje okrivljava HNS, reprezentacija i drugi navijači. Svaki ovakav prekršaj ima počinitelje i oni trebaju snositi odgovornost za počinjeno. Izricanje kazne onome tko je nevin bio bi pravi presedan u pravosudnoj praksi, tim više što se izriče skupna kazna (HNS, reprezentacija, navijači) nedužnima. Odobravaju li to konvencije za zaštitu ljudskih prava. Sasvim sigurno ne.

>>Marković i Antolić: HNS nema alate ni ovlasti koje imaju MUP i pravosuđe

Prema tome gospodo u UEFI izvolite izreći kaznu sebi i onome kome ste povjerili zadatak osiguravanja ovog događanja. Nemojte dozvoliti da pomislimo kako je opet na djelu neka vaša prljava igra oko namještanja kao i ona čiji smo nedavni svjedoci. Mogao bi netko pomisliti da je potrebno našu reprezentaciju poslati kući jer ipak je ona po igračkom kadru jedna od najjačih i mogla bi pomrsiti vaše planove..

Oko prijave FARE Mreže nije potrebno puno govoriti. Ona dolazi od osoba koje se ne mogu pomiriti s nestankom Jugoslavije i nastankom Hrvatske nacionalne države pa su spremni učiniti sve da ju osramote. Sjetite se samo njihove nedavne lažne prijave kojom su pjesmu „Lijepa li si“ pokušali prikazati kako je nacionalističku. Govoriti to za pjesmu koja slavi sve ljepote Lijepe naše upravo pokazuje njihovu mržnju prema svemu hrvatskom. Možda bi bili sretniji kad bi se pjevalo „Od Vardara pa do Triglava. Malo me čudi da nisu prijavili Luku Modrića i reprezentaciju jer je Hrvatska poentirala u 41. Pa da je i netko viknuo nešto ružno u čemu je problem. Tko bi mu to trebao začepiti gubicu. To je samo njegova sramota. Vi koji se dičite demokracijom potičete diskriminaciju jer zabranjujete slobodu govora. Ne bi bilo čudno da su zatražili izbacivanje riječi DOM iz hrvatskog jezika jer bi tako nestale i riječi DOMOVINA, DOMOLJUBLJE, DOMOVINSKI RAT i slično. Našu ljubav prema Bogu, Domovini i obitelji nitko ne može ubiti. To je upravo ono o čemu govori cjelokupni opus Marka Perkovića Thompsona, a što nekime smeta i zbog čega ga ne vole. Na njihovu žalost ovo je Republika Hrvatska, država Hrvata država u kojoj i oni koji ju ne vole imaju jednaka prava kao i svaki drugi pošten čovjek.

 

Zoran Čapalija – Čaplja

  bpz.ba