Knjigozori Miljenka Stojića: O drugima s dostojanstvom

0
350

Ljerka Car Matutinović, Vijenac odabranih, Biakova, Zagreb, 2013.

Tekstovi pred nama izlazili su u Vijencu u dužem razdoblju, 2005. – 2013. Ipak, nisu zastarjeli jer su pisani vrsnom rukom.

Ljerka Car Matutinović ovdje nam je zapravo predstavila svoj pogled na književnost. Zanesena je njezinim humanističkim poslanjem pa tako doživljuje i druge stvaratelje. Tu nit, naime, uporno traži u njihovim djelima. Na taj način uspijeva biti dostojanstvena, osoba koja zna koje je njezino poslanje. Ne vrijeđa druge nastojeći im utjerati u glavu svoj svjetonazor, nego njihovo bogatstvo iznosi pred naše oči. Vidimo da smo zapravo jedna zajednica, samo svatko na svome mjestu.

Ključ za poredak kritika jesu književne vrste. Njihovi stvaratelji nisu samo poznati i priznati pisci, kako bismo očekivali, nego i oni u usponu, pa i nepoznati. Našoj kritičarki svejedno je za književni status onoga o kome piše. Noj je samo važno može li u njemu prepoznati vrijednost o kojoj ima smisla nešto reći. Isto tako ne iščitava samo književnost pisanu na štokavštini, nego i onu na čakavštini i kajkavštini. Zagledana je u bogatstvo svoga hrvatskoga jezika i ne želi ga okrnjiti zbog nekih smicalica.

Ovako pisani tekstovi važni su za našu književnost. Predstavljaju njezin kvalitetan razvoj u određenom povijesnom vremenu. Itekako će biti pomoć budućim istraživačima. I još nešto. Pokazuju kako se neki književni tekstovi iz naše starine doživljavaju danas. Jer i o njima piše Ljerka Car Matutinović. Očito je umjetnik riječi na djelu, k tomu bogata srca.

Miljenko Stojić bpz.ba