Kolinda Grabar – Kitarović doputovala u trodnevnu posjetu BiH

0
334

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović danas je doputovala u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Susret predsjednice Republike Hrvatske danas, prvog dana posjete Bosni i Hercegovini započeo je sastankom sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima Grabar – Kitarović imat će susret sa kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom i Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, najavljeno je iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske sa Pantovčaka.

Večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar- Kitarović biti dodijeljena međunarodnu nagrada Isa beg Ishaković za 2015. godinu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sudjelovat će s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović na svečanosti dodjele međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković za 2015. godinu u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Prošle godine ova nagrada dodijeljena je slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru.

Među prijašnjim dobitnicima su i sadašnji predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, te predsjednik Austrije Heinz Fischer.

Sutra drugog da na posjete Bosni i Hercegovini, Grabar – Kitarović će boraviti u Mostaru, a trećeg, u subotu u Banja Luci gdje će se susresti sa predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom i Franjom Komaricom, banjolučkim biskupom.

Hrvatska predsjednica boravila je u službenoj posjeti BiH u ožujku ove godine, nekoliko tjedna poslije stupanja na dužnost, i to joj je bila prva službena posjeta jednoj zemlji u mandatu. bpz.ba