“Kosača” osvijetljena u čast Petra Hercega: Heroji se nikad ne zaboravljaju!

0
250
Na današnji dan, 07.12. 1941.godine dogodio se iznenadni japanski napad na američku vojnu luku Pearl Harbor na Hawaima.
U masi izgubljenih života i tragičnih sudbina toga dana,ističe se jedno ime – Petar Tomić ( Herceg),  hercegovački Hrvat,rođen u Prologu pored Ljubuškog. Petar je,kao pripadnik američke mornarice bio na brodu USS Utah kojega je pogodio japanski torpedo. Iako je bio gotovo na obali, vratio se na brod da počne gasiti užarene brodske kotlove kako bi spriječio eksploziju i dao vremena za preostalih stotinjak mornara da se izvuku sa broda. Uspio je u svojoj namjeri i mornari su se spasili ali on je,iako je ugasio kotlove,ostao zarobljen pod palubom broda gdje se utopio.
Za svoje iznimno herojsko djelo, žrtvovanje svoga za živote svojih kolega, posthumno je dobio najveće američko vojno odlikovanje – medalju časti.
Nevenko Herceg: Plaće u HN županiji nećemo smanjivati unatoč padu prihoda – Hercegovina.in
Autor: Objave Prof.dr.sc Nevenko Herceg

Na zidinama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru osvanula je fotografija Petra Hercega Tomića uz simboličan natpis:  “Heroji se nikad ne zaboravljaju”.

 

Iako biste ovo svi trebali već znati, podsjećamo da je Petar Herceg Tomić jedini Hrvat koji je postao američki heroj. On je zbog izuzetnih zasluga u Drugom svjetskom ratu posthumno nagrađen najvišim vojnim odlikovanjem SAD-a, medaljom časti, prenosi Bild.ba.

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače odao počast američko-hrvatskom heroju Pertu Hercegu Tomichu | Foto: Bild.ba

U SAD-u je poznat kao Peter Tomich, a bio je američki mornar u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor. Tada je ovaj 48-godišnji strojarski časnik po cijenu vlastitog života spasio brojne ljudske živote.

Mostar odao počast američko-hrvatskom heroju Pertu Hercegu Tomichu | Foto: Bild.ba

Iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu danas su se sjetili Tomicha (Hercega).

“Na današnji dan prije 80 godina napadnut je Pearl Harbor. Odajući počast svima koji su svoje izgubili svoje živote braneći američki narod, prisjećamo se hrvatsko-američkog mornara nadnarednika Petera Tomicha koji je posthumno odlikovan Medaljom časti američkog Kongresa.

 

Simptomatično je i to što Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu nije našlo shodnim prisjetiti se Petra Hercega Tomicha koji je bio Hrvat rođen od oca Ante Hercega, obiteljskog nadimka Tomić, i majke Ive Herceg (rođene Tolj) u selu Prologu kraj Ljubuškog, dakle u Bosni i Hercegovini.