Letka: U berbi aronije kod obitelji Kovačević

0
1009

Danas smo posjetili nasad aronije u Letki gdje je u tijeku završna berba ovoga cijenjenoga i zdravoga bobičastog voća. Prije šest godina, nasad su podigli vlasnici OPG-a Kovačević, Iva i Ante Kovačević  – pioniri u uzgoju aronije i proizvodnji matičnoga soka od aronije u duvanjskome kraju.

U berbi im pomažu rodbina, prijatelji, ali i njihova dva mala vjerna pratitelja i pomoćnika u poljoprivrednim poslovima, sinovi Nikola i Filip, koji jednostavno uživaju u svojim ulogama.

– Oni ne znaju da bi moglo drugačije. To im je svakodnevnica, što mogu pomoći pomognu, a kad ne mogu onda se ovdje igraju. I ne traže da bi išli negdje drugo, govori njihova mama, gospođa Iva Kovačević, mag. agrobiznisa i ruralnoga razvoja koju pitamo za ovogodišnji prinos i kvalitetu aronije.

– Prinos je ove godine prepolovljen, dobit ćemo oko 400 kg aronije što je upola manje nego prošle godine. Razlog tomu su kiše i mrazovi koje smo imali tijekom travnja i svibnja i koji su se odrazili na sve kulture. Aronija je otporna, plodovi su zdravi i bilo je dosta sunca, imala je potrebno navodnjavanje i kvaliteta nije upitna, ali prinos je manji. Imamo što ubrati za razliku od drugih voćara, dodaj naša sugovornica koja je nasad podigla na zemljištu svojih roditelja.

Iznenadila ih je i najezda ptica (osobito čvorka) koje su otkrile njihov nasad. Bilo ih je u jatima po 20-30 pa su svakodnevno iza radnoga vremena prolazili kroz nasad i pokušavali ih odbiti zvučnim signalima, ali i na druge načine kako bi sačuvali ovo što je rodilo.

No, kao i prošle godina problema s plasmanom proizvoda na tržište neće biti. Što više, sve je već unaprijed rezervirano i nakon berbe plodovi idu na preradu u grudsku tvrtku koja se bavi tom uslužnom djelatnošću. Već za dva dana kupci će imati proizvod.

Ovaj sok svakodnevno je na stolu obitelji Kovačević. Preporučuje se piti do pola decilitra dnevno, a u njegovo blagotvorno djelovanje, osobito kada je riječ o jačanju imuniteta, potvrđuje gospođa Kovačević.

– Jedan sin ide u osnovnu školu, drugi u vrtić. Soka smo imali do Božića. Eto, primjerice, prošle godine ni jedno naše djete nije bilo bolesno, iako je i u školi i u vrtiću bilo viroza i gripa… Česti su nam kupci trudnice, oboljeli od karcinoma kojima je lakše bilo podnijeti terapije i obitelji s djecom koje uzimaju količinu za cijelu godinu, ističe naša sugovornica.

Ono što valja istaknuti, kada je posrijedi aronija s ovoga OPG-a, jeste činjenica da je to voće uzgojeno na prirodni način, bez dodavanja umjetnoga gnojiva.

– Kad smo krenuli s uzgojem, mnogi su bili skeptični, govorili su što ćemo uzgojiti bez umjetnoga gnojiva. Ali, evo, može se i mi ne želimo postići količinu na na uštrb kvalitete.

Iako im je ovo dopunska djelatnost, Iva je zaposlenica na Farmi Tomislavgrad, a suprug Ante u Mljekari Puđa, svjesni su da su uporni rad, strpljivost i prije svega ljubav potrebni da se opstane u ovomu poslu.

– U poljoprivredi se sredstva brzo ne ubrću, a ulaže se znatno. Krenuli smo u ovo iz ljubavi, a da je bilo zbog novca davno bismo bili preko granice, dodaje Iva.

Zaljubljenici u svoj dodatni posao, ne odustaju ni od planova da u skoro vrijeme povećaju broj sadnica aronije, ali i uzgoja jagoda. U tomu ih je ove godine omela duga zima pa će nadolazeće jeseni krenuti s „pilom projektom“ uzgoja jagode na susjednom zemljištu.

Što se tiče aronije, za sada nemaju poteškoća s navodnjavanjem, a za to koriste obližnje nepresušno Veliko vrilo s kojeg smo i mi kušali jako osvježavajuću i kvalitetnu vodu. I ne samo vodu, vrijedna Iva stigla je za svoje pomoćnike pripremiti vrlo ukusnu tortu od sira i aronije. To se moralo probati! A kakav je tek sok ubran ovim slatkim rukama i ručicama, možete zamisliti. Ne čudi što je sve unarpijed rasprodano.

Radišne ljude, male i velike, ostavili smo da neometano dovrše posao prije kiše i da se okrijepe.

Zadovoljtvo kupaca je i dalje ono što vlasnike ovoga OPG-a čini sretnima kao i kvaliteta njihovoga soka, jer naglašavamo riječ je o prirodno uzgojenom voću, a u aronijski napitak ne dodaju ni šećer, emulgator ili slično.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.