LJUBIĆ: HNS predlaže da se sjedište OHR-a preseli u Bruxelles

0
246

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić rekao je kako je odluka visokog predstavnika, o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, sporna iz više razloga, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Pod pritiskom sarajevske ulice visoki predstavnik je odustao od promjena koje su značile povratak Hrvatima oduzetih ustavnih prava od strane njegovih prethodnika i zato jer je neizravno legitimirao da se prijetnjama i pritiscima mogu ishoditi politički ciljevi. Iz tog razloga HNS je predložio da se sjedište OHR-a preseli u Bruxelles kako bi mogao donositi nezavisne odluke, rekao je Ljubić, gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije.

Osvrnuo se i na rok od šest tjedana koji je visoki predstavnik dao je strankama u BiH za konzultacije, prije nego nametne svoju odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH i funkcionalnosti Federacije BiH.

– HNS je pozvao na razgovore, ali znajući da zadnjih šest godina pokušavamo implementirati odluku Ustavnog suda, HNS je predložio 10-ak različitih modaliteta i bošnjačke stranke su sve odbile, a da nisu ponudile niti jedan kontra prijedlog. Nisam prevelik optimist da možemo doći do političkog dogovora, ali kada bi i došli nema vremena da se kroz parlamentarnu proceduru do početka predizborne kampanje donesu te promjene, istaknuo je Ljubić.

Komentirao je i izjave Bakira Izetbegović o prebrojavanju Bošnjaka.

– Ta ratno prijeteća retorika unosi nemir kod svih razumnih i miroljubivih ljudi. Mi Hrvati u BiH ovo shvaćamo kao prijetnju Hrvatima u BiH, naglasio je./HMS/