Ljubić i Čordaš posjetili samostan na Petričevcu: Pružiti nadu Hrvatima da ostanu u RS

0
570

Dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora i izabrani zastupnik u Saboru Republike Hrvatske zajedno s  Davorom Čordašom, ministarom u Vladi Republike Srpske posjetiO jeu danas Franjevački samostan u Petrićevcu kod Banja Luke, gdje su razgovrali  s   gvardijanom samostana fra Ivom Blaževićom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Osvjedočili su se i o napretku izgradnje crkve na Petričevcu.  Tom su prilikom vidjeli da izgradnja crkve, unatoč poteškoćama u financiranju, ide k svom završetku. Očekuje se da će u lipnju sljedeće godine crkva biti dovršena i posvećena.

Sugovornici su suglasni da institucije hrvatskoga  naroda u Bosni i Hercegovini kao i institucije iz  Republike Hrvatske imaju moralnu obvezu djelatno doprinijeti realiziranju ovoga projketa.

Naime, ovaj sasmostan osim vjerske ima i simboličnu dimenziju s obzirom da je mjesto okupljanja Hrvata ovoga kraja a i šire, te na posjet svetog oca Ivana Pavla Drugog.

Dr. Ljubić i ministar Čordaš su srdačno primljenji i u Oridinarijatu pomoćnoga biskupa banjalučke biskupije Marka Semrena gdje su otvoreno i prijateljski razgovarali o položaju katolika Hrvata u mjesnoj biskupiji, ali i u čitavom entitetu Republika Srpska. Njihovo zajedničko stajalište jest da institucije hrvatskoga naroda u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj trebaju učiniti sve da se Hrvatima koji su ostali, pruži utemeljena nada za mogućnost  opstanka, ne samo egzistencijalna, već i u svom nacionalnom  identitetu.

Očekuje se i od vlasti Republike Srpske i gradskih vlasti Banja Luke  da se isprave nepravde koje je rat nanio hrvatskom narodu u ovom dijelu BiH, jer je to zalog ukupnoga razvoja suživota i u drugim dijelovima BiH gdje srpski narod nije većina.

Dr. Ljubić je naglasio da će  kao saborski zastupnik učinit sve što je u osobnoj moći  i mjerodavnosti Hrvatskoga sabora da pomoć Republike Hrvatske bude i veća i adresirana na mjesta gdje je ona najviše potrebna bpz.ba