LJUBIĆ O PRIJEDLOZIMA AMERIČKOG INSTITUTA: BiH potreban preustroj

0
332

Bosni i Hercegovini je potrebna temeljita reforma Ustava, izjavio je za Dnevnik.ba predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić komentirajući izvještaj Instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) iz Washingtona.

Podsjećamo, IST je objavio izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem precizno detektira probleme s kojima se BiH suočava uključujući srpski separatizam i bošnjački unitarizam. Kao put izlaska naše zemlje iz trajne političke i društvene krize u kojoj se nalazimo IST vidi stvaranje trećeg entiteta. U izvještaju, između ostaloga, stoji kako je Bosna i Hercegovina kao država dva entiteta i tri konstitutivna naroda apsurdna i nelogično konstruirana, a funkcionalnom državom može postati samo kao federacija triju nacionalnih entiteta.

Ljubić je, pak, za Dnevnik.ba izjavio kako je Daytonski mirovni sporazum koncipiran na ispravnim principima – tri naroda u BiH je prepoznao kao ustavotvorna konstitutivna naroda. Nažalost, ti principi nisu operacionalizirani na odgovarajući način kroz ostali dio Ustava.

„Sama činjenica da su  predviđena dva entiteta za tri konstitutivna naroda govori o nekoherentnosti ovog uređenja. No, mi smo legalisti. Daytonski mirovni sporazum je na snazi kao i njegov Ustav. Ono što mogu reći u svoje osobno ime a nadam se i u ime većine hrvatske politike u HNS-u, je da se mi u ovom trenutku prvenstveno trebamo koncentrirati na vraćanje  stanja u BiH u ustavne okvire iz kojih se drastično izišlo nametnutim amandmanima na ustav entiteta i Izbornog zakona“, izjavio je Ljubić.

Također, dodao je kako „vraćanje u okvire ustavnosti“ u prvom redu podrazumijeva omogućavanje legitimnog predstavljanja svakog  od tri konstitutivna naroda u institucijama predviđenim za narodno zastupanje, što je sukladno Ustavu BiH i što je Ustavni sud i potvrdio.

„Činjenica da američki institut govori o nefunkcionalnosti BiH i njenoj neupravljivosti je samo jedan dodatni argument koji ide u prilog tomu da je Bosni i Hercegovini potrebna korjenita ustavna reforma, odnosno ustavni preustroj“, rekao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Ljubić je izrazio uvjerenje da će se do tog preustroja i doći, no na tom putu mora se ići korak po korak i slijediti i ustavne i zakonske demokratske uzuse.

„Kao politički predstavnik Hrvata mogu sa zadovoljstvom reći kako su naša nastojanja i naš koncept BiH, koji smo  izrazili u Deklaraciji sa 6. zasjedanja HNS-a i kroz rezolucije Europskog parlamenta te stajališta relevantnih čimbenika međunarodne zajednice, sve više  dobiva na vrijednosti“, istaknuo je Ljubić./HMS/