Ljubić o razgovoru s Grabar Kitarović: Hrvati su, bez obzira tko što mislio, ljepilo BiH

0
282

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Mostaru s predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božom Ljubićem, koji je za novinare nakon susrata izjavio kako je njegov stav, ali i hrvatske predsjednice da je podrška Hrvatima da ostvare jednakopravnosti u BiH podrška i BiH jer su “Hrvati, bez obzira tko što mislio, ljepilo BiH i ne bi se smjelo dopustiti da to ljepilo ishlapi iz ove zemlje”.

Ljubić je napomenuo kako je s hrvatskom predsjednicom, uz ostalo, razgovarao o misiji i ulozi HNS-a u BiH koje je krovno i političko tijelo Hrvata u BiH i koje okuplja preko 600 izabranih i imenovanih dužnosnika na svim razinama vlasti.

HNS ima ulogu da definira strateški okvir hrvatske politike u BiH koji će se onda provoditi kroz institucije u BiH, ali isto tako da mijenja ustavno-pravni okvir zajedno sa partnerima, te ostvari ‘izvanhrvatsko’ partnerstvo i u BiH i međunarodnoj zajednici, svjesni činjenice da u ovom momentu BiH ima nekoherentan, neracionalan i neupravni sustav te da je u BiH hrvatski narod neravnopravan i na entitetskoj i državnoj razini, kazao je Ljubić, naglasivši kako je uloga HNS i da definira rješenja za promjenu ovog ustavno-pravnog okvira.

“U ovom momentu, a to sam rekao i hrvatskoj predsjednici mi smo suočeni, ne samo s činjenicom da Hrvati nisu u stanju izabrati legitimne predstavnike čak ni u institucije gdje zastupaju nacionalne interese po ustavu, kao što su Predsjedništvo i Dom naroda, već da im se zapravo pokušava oduzeti i pravo raspolaganja rezultatima svoga rada kroz nepravednu raspodjelu koeficijenata iz PDV-a, preko pokušaja da se uzurpiraju nadležnosti općina i županija(…) takve stvari HNS preko svojih 12 odjela definira i transferira prema institucijama u kojima u ovom trenutku, na sreću sjede legitimni predstavnici Hrvata”, ustvrdio je predsjednik GV HNS-a.

Dodao je kako se HNS-a želi izboriti za takvo rješenje BiH, koje će i Hrvatima u BiH omogućiti unutarhrvatski politički pluralizam, bez straha da će izgubiti mogućnost da sudjeluju u procesima kao tvorbeni konstitutivni narod.

Na pitanje je li hrvatska predsjednica pružila potporu radu HNS-a, Ljubić kaže kako sama činjenica da se s predstavnicima HNS-a sastala institucionalno, govori o tome da ona pruža potporu onome što HNS radi.

Naglasio je kako je i u svjetskoj i domaćoj javnosti, a posebice hrvatskoj poznato da HNS radi u interesu BiH i zaživljavanju europskih vrijednosti u BiH i da je Hrvatima najviše stalo da BiH ubrzano ide prema euroatlantskim integracijam.

Ljubić je govorio i o povećanom iseljavanju iz BiH, posebice Hrvata, istaknuvši kako HNS želi EU i NATO dovesti u BiH i da nitko iz BiH ne bi trebao napuštati ovu državu. “U tom smislu imamo punu podršku iz RH, a posebice hrvatske predsjednice”, dodao je on.

Hrvatsku predsjednicu su ispred Hotela Mepas, gdje se susrela s Ljubićem i Merdžom dočekali mnogobrojni građani Mostara s kojima se kratko rukovala i razmijenila par riječi.

Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas u Mostaru i s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem, a obišlaje i stari dio grada te razgovarala s građanima Mostara.

U ovimtrenutcima Kolinda Grabar Kitarović nalazi se u posjeti Sveučilište u Mostaru, gdje razgovara s rektoricom dr Ljerkom Osojić i vodstvom ove visoko školske institucije.

Predsjednica Hrvatske, jučer prvog dana boravka u BiH, u Sarajevu je razgovarala s članovima Predsjedništva BiH, kardinalom Vinkom Puljićem, te visokim predstavnikom međunaodne zajednice Valentinom Inzkom.

Sinoć je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu primila nagradu Isa Beg Isaković. Tom prigodom istaknula je kako će se zalagati za istinsku jednakopravnnost konstitutivnih naroda u BiH.

Sutra će predsjednica Hrvatske boraviti u Banja Luci, gdje će se susresti s predsjednikom Republke Srpske Miloradom Dodikom i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. bpz.ba