Ljubić: Tri izborne jedinice za tri naroda

0
352

”Moramo doći do promjene Izbornog zakona koji će tri konstitutivna naroda tretirati kao tri izborne jedinice za one razine vlasti koje su ustavom predviđene za predstavljanje konstitutivnih naroda kako bi mogli birati svoje predstavnike u vlasti”, rekao je predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u srijedu u Mostaru uoči panel rasprave “25 godina od Daytonskog sporazuma – gdje smo danas i kako dalje”. Ljubić je rekao kako izmjenama Izbornoga zakona treba spriječiti preglasavanje malobrojnijih naroda, što je ocijenio jednim od najvećih problema od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Rekao je kako se izmjenama Izbornog zakona treba zajamčiti prije svega da se u Predsjedništvu BiH, domovima naroda u Federaciji BiH i na razini države, te Vijeću naroda u Republici Srpskoj omogući biranje legitimnih predstavnika triju naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba. Drugo rješenje po Ljubiću predstavljalo bi preustroj zemlje kojim bi se zajamčilo da predstavnici svih naroda imaju sva prava na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, čak i tamo gdje su u manjinskoj poziciji.

Po njegovim riječima više nije realno da međunarodna zajednica postigne dogovor ili nametne rješenje o rješavanju prijepora između triju naroda nastalih u provedbi Daytonskog sporazuma, nego to treba biti rezultat domaće inicijative. “To je poput čekanja Godota koji neće doći. Rasplet u BiH može se dogoditi samo iznutra. Paradoksalno je ovdje da 25 godina nakon Daytona građani Bosne i Hercegovine, od kojih najveća većina voli svoj zavičaj, voli svoju zemlju, ali malo tko od njih vidi u budućnosti prosperitet za sebe i svoju obitelj, zbog čega se veliki broj mladih iseljava”, istaknuo je Ljubić.

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranja HNS-a BiH Ivan Vukoja podsjetio je kako je Ustavni sud BiH još 2000. u odluci naveo kako je konstitutivnost naroda “natkrovljujuće načelo” ustava, što pak osporava dio bošnjačkih političkih stranaka zauzimajući se za provedbu građanskoga modela bez utjecaja triju naroda. “Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu s temeljnim načelom Daytonskog mirovnog sporazuma, a to je konstitutivnost triju naroda. To je put za izlazak iz ove krize”, istaknuo je Vukoja, prenosi Hina. Po njegovim riječima negiranjem konstitutivnosti triju naroda ruši se i sam Daytonski mirovni sporazum.

Tagovi: