Lovrinović: Osnivač BHRT-a mogao bi biti Klub Bošnjaka

0
318

BHRT danas se nalazi pred kolapsom, jer zbog smanjenja naplate RTV prstojbe nismo u mogućnosti izmirivati svoje obveze – kazao je danas generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović članovima Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici članovi Komisije razmatrali su i usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a, Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja BHRT-a za prošlu godinu te Financijski plana BHRT-a i plan programa za 2015. godinu.

Karamehmedović je pojasnio da entitetski emiteri kontinuirano krše zakon jer ne uplaćaju ili kasne s uplatama prihoda BHRT-u od marketinga zbog čega se ovaj medijski emiter nalazi pred kolapsom budući da za 10 dana treba uplatiti milijun KM poreskih potraživanja.

Generalni direktor tvrdi da bi ukoliko se ne uplate ta dugovanja BHRT mogao biti blokiran što bi značilo kraj operativnog rada, a to bi se izravno odrazilo i na Federalnu televiziju jer im neće imati tko davati usluge.

Predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije s poteškoćama s kojima se ovaj RTV servis suočava budući da se bilježi konstantan pad naplate RTV pristojbe, a značajan je gubitak i po osnovu martketinga.

Bez obzira na to, Gotovuša tvrdi, da je ovaj servis ispoštovao sve propisane kvote emitiranja informativnog, kulturnog, obrazovnog i zabavnog programa, a kao dobre stvari koje su realizirane u prošloj godini naveo je prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo u poplavama, Svjetsko prvenstvo u Brazilu te Olimpijske igre u Sočiju.

Član Komisije Nikola Lovrinović (HDZBiH) istaknuo je da ovaj emiter ima manjka priča o životu Hrvata u BiH, a govoreći o nacionalnoj strukturi zaposlenih kazao je da bi “osnivač tog emitera mogao biti Klub Bošnjaka u Domu naroda PSBiH”.

Na tu njegovu opasku reagirao je član Komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) kazavši da to nije istina te je dodao da ovaj emiter s izuzetno smanjenim prilivom sredstava čini maksimalno nazivajući uposlenike ovog emitera “čarobnjacima”.

S njim se suglasila i članica Komisije Hanka Vajzović (DF) i Fehim Škaljić (SBB), a Vajzović je dodala da zahtjev Lovrinovića za osnivanje javnog servisa na hrvastkom jeziku nije legitiman, ali je kazala i da svatko može imati primjedbu na program koji se emitira.

Gotovuša je kazao da BHRT vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti svih naroda, ali je napomenuo da kada se globalno pogleda izgleda da ima najviše Bošnjaka, ali to je zato što je njih najviše u operativnom sektoru dok ih je manje u odnosu na druge na rukovodnim pozicijama.

Član Komisije Jovan Vukovljak (DNS) podvukao je da je BHRT u prošloj godini poslovao s gubitkom od oko 705.000 KM, ocjenjujući da se mnogo novca čak 51 posto izdvaja za bruto plaće zaposlenih te je kazao da bi trebalo razmisliti i o smanjenju uposlenih.

Na sjednici je rečeno da je potrebno uraditi temeljnu rekonstrukciju financiranja RTV servisa te donijeti novi zakon o RTV sustavu, a istaknuto je da je trenutno proces digitalizacije u zastoju također zbog manjka priliva sredstava.

Na kraju je s tri glasa ‘za’, jednim protiv i dva suzdržana glasa prihvaćen prošlogodišnji Izvještaj o radu BHRT-a te k znanju primljen program rada za ovu godinu bpz.ba