Marija Vučković: Nimalo se ne bojim gradonačelnikovih osobnih napada

0
845

Nakon prošlogodišnjeg poraza HDZ-a na lokalnim izborima u Pločama određeni su krugovi od SDP-ovog gradonačelnika Miše Krstičevića pokušali stvoriti prepoznatljiv brend koji bi u skoroj budućnosti mogao biti primjenjiv na većinu područja juga Hrvatske. Međutim, dolazak Marije Vučković, bivše Dubrovačko-neretvanske dožupanice i aktualne državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede, na čelo Gradskog odbora HDZ-a u Pločama i pobjeda koalicije HDZ-HSLS-HSU na izborima za članove vijeća mjesnih odbora u pločanskim naseljima, očito su stvorile nervozu u krugovima oko Miše Krstičevića, aktualnog SDP-ovog gradonačelnika Grada na ušću Neretve.

U priopćenju za javnost koje je Mišo Krstičević objavio na svojim službenim stranicama, a koje su prenijeli određeni lokalni mediji u Dalmaciji, aktualni se gradonačelnik Ploča ciljano okomio na novu čelnicu lokalnog HDZ-a. Naravno, uslijedio je i odgovor

-Kako me je gradonačelnik Ploča, gospodin Mišo Krstičević, u ovom priopćenju, u čemu nema ništa novog, osobno izvrijeđao, osvrt ću započeti, također, osobnom porukom. Iznimno sam zahvalna pločanskom gradonačelniku, gospodinu Miši Krstičeviću na liječničkoj skrbi koju je pružio u više navrata članovima moje obitelji. Ta skrb je bila, po mom skromnom sudu, više nego besprijekorna – riječi su državne tajnice u Ministarstvu poljoprivrede i novoizabrane predsjednice HDZ-a u Pločama, Marije Vučković, kojima je započela odgovor aktualnom gradonačelniku Ploća – SDP-ovcu Miši Krstičeviću.

Na Krstičevićeve primjedbe o navodnom “zanemarivanju osnovnog posla”, zbog ulaska u lokalne političke vode uslijedio je žustar odgovor:

-U vezi s njegovim primjedbama o zanemarivanju mog osnovnog posla i bavljenju lokalnom politikom, reći ću kratko: svaki svoj posao nastojim raditi savjesno i potpuno, a o učincima će suditi, kao i dosada, javnost. Volim svoj posao, radit ću ga dok to bude volja onih koji su mi nadređeni i birača. Kad ne bude, Bože moj, borit ćemo se na tržištu rada, kao i mnogi drugi. Za razliku od gradonačelnika, ja sam dala otkaz – navodi Vučković.

>>Naznake HDZ-ovog novog političkog “ruha” (Video)

Nije propustila istaknuti i još neke razlike između sebe i gradonačelnika koji se voli “fotkati” u majici poznatog međunarodnog teroriste Ernesta Che Guevare.

-Nikad ne ističem da radim za narod i ne hvastam se svojom ljubavlju prema domovini. Volim ljude i domovinu, no previše poštujem istinske žrtve i svakodnevne nedaće mnogih Hrvata da bih to, u svojoj poziciji i na način na koji mi gradonačelnik imputira, isticala.
Baš i ne hodam po “kafanama”, jer nemam vremena, a interesa za to mi je nedostajalo i kad sam bila mlađa – ističe prva pločanska HDZ-ovka.

Demantirala je i Krstičevićeve neistine u “upravljanju i kadroviranju” u gradskoj upravi.

-Nikad nisam bila zaposlena u Gradu Pločama, nisam upravljala Gradom niti sam kadrovirala po Gradu. To je laž. Ali oduvijek sam imala interes za svoj grad, godinama sam svaki slobodan trenutak koristila za ljude i projekte tog grada i tako će biti i dalje. Meni Partija u tome ne može ništa. I nikad mi to nije smanjivalo koncentraciju i brigu za posao za koji sam plaćena – podsjeća Vučković.

Krstičevićeve priče o volonterstvu ocijenila je najobičnijom “prodajom magle”.

-Za razliku od gradonačelnika koji za sebe kaže da nije političar i da je volonter, ja sam političar i nisam volonter. Moje je pravo misliti da je volonterstvo o kojem priča čista magla, jer nitko ne može primati plaću iz dva proračunska izvora, a s obzirom da bi vratio pola milijuna kuna za specijalizaciju u slučaju profesionalnog obavljanja gradonačelničke dužnosti, izbor je prilično racionalan. No, to je samo moje mišljenje – precizna je Vučković.

Gradonačelnikovo hvastanje tuđim projektima smatra smješnim.

-Nastavno na njegovo blaćenje bivših HDZ-ovih dužnosnika u Pločama, reći ću još jednom da je dobio izbore, jer su građani Ploča tako željeli. Njegovo je pravo dokazivati da su dobili bolje, moje je pravo dokazivati da bolje radi Vlada. Moje je pravo i nasmijati se njegovim “nahvao” pričama i naslovima o dogovorima o projektima kojima nije čak ni nazočio – ističe u nastavku reagiranja na Krstičevićevo priopćenje.

>>Marija Vučković: Nekontrolirani deficit, enorman rast javnog duga i nestabilan politički okvir doveli su nas u stresnu “crvenu zonu”

Osvrnula se i na Krstičevićeve navode o navodnim grijesima bivše vlasti u Pločama.

-Kad govori o grijesima bivše vlasti u Pločama i nepoduzimanju radnji koje su sad, eto, njega spriječile u ključnim prijavama za projekte, mogu samo reći da je to sve demagogija. Sto puta sam se u životu mogla pravdati propustima bivših vlasti, ali nikad to nisam činila. Pisala sam, trčala i hvatala vrijeme i dozvole, pri tome uvijek šutjela. Što se tiče DORH-a i prijava protiv bivših gradskih upravljača, prilično sam uvjerena da je priča tanka, jer u suprotnom ne bi morao plaćati ta silna financijska vještačenja da nešto pronađu. Ali budemo vidjeli, neka institucije rade svoj posao – navodi Vučković.

Osvrnula se i na Krstičevićeve optužbe za navodno “udomljavanje” članova obitelji.

-I sad ono posljednje, o obitelji. Broj promaknuća i poslova koje su članovi moje obitelji odbili zbog mog posla veći je nego što je broj poslova, ugovora i naknada koje su gospoda iz gradonačelnikovog kruga koji mu pomažu u pisanju ovih nervoznih uradaka dobili od grada i države. A to je jako, jako puno – ističe Vučković.

>>Marija Vučković: Poljoprivreda je strateška grana koja će Slavoniju, ali i moju Neretvu, izvući iz krize

Na koncu poručuje kako se uopće ne boji nervoznih i naručenih napada koji dolaze iz kruga SDP-ovog gradonačelnika Ploća.

-Nimalo se ne bojim njihovih i gradonačelnikovih osobnih napada na mene. Ja ću i dalje pisati projekte za svoj grad, jer mi je to poziv, i dalje ću, kad vidim podignut đon prema licu čovjeka isključivo zbog političkog odabira istupiti i nema te sile koja će me spriječiti. Bila u Pločama, Dubrovniku, Zagrebu ili bilo gdje na svijetu. A posao za koji sam plaćena radit ću kao i dosad. Ne zato što sam žrtva i volonter kao gradonačelnik, nego zato što mi je to radna obveza i politička dužnost koju s velikim zadovoljstvom obavljam – zaključuje Marija Vučković, te dodaje kako je ova polemika za nju završena.

 

Josip Zdunić