Milanović ispratio 11. vojni kontigent u Poljsku

0
265

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u ponedjeljak je u Bjelovaru na svečanom ispraćaju 11. hrvatskog kontingenta u sklopu ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj poručio vojnicima da čuvaju ugled i reputaciju Hrvatske koji su teško stečeni.

 

 

“I gdje god idete, vijte hrvatski barjak. Gleda vas se kao hrvatske vojnike i predstavnike Hrvatske“, poručio je Zoran Milanović pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta – HRVCON eFPBG-POL, koji odlazi u Poljsku.

„Učite, školujte se i iskoristite svaku priliku da napredujete da biste se, kada se vratite u Hrvatsku, mogli opet posvetiti onome što je vaš primarni zadatak, što je u srcu vašeg poslanja, a to je obrana Hrvatske, njezinih ljudi, prostora, teritorija, demokratske vlasti, odnosno ustavnog poretka”, rekao je Milanoviću vojarni Bilogora. Poručio im je i da paze na sebe.

“Čuvajte ugled i reputaciju Hrvatske, gradite je i dižite je, nemojte propustiti priliku da to radite. Ponosni smo na vas i čekamo da se vratite doma“, rekao je predsjednik na svečanom ispraćaju.

U sastavu 11. HRVCON-a su 73 pripadnika Hrvatske vojske, među kojima devet žena. U sklopu kontingenta prvi put se u područje aktivnosti upućuje bitnica Panzer haubica PzH 2000.

 

 

„Ove haubice prvi put pokazane su na vojnom mimohodu 2015. godine. Nadam se da su kvalitetno održavane i nadam se da neće morati biti upotrijebljene u onom užem smislu riječi. Učite i stečeno znanje primijenite u onomu što vam je primarni zadatak, a to je obrana Hrvatske”, poručio je vrhovni zapovjednik i predsjednik Milanović.

Osim predsjednika na ispraćaju su bili njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović.

Prije predsjednika Milanovića vojnike je odvojeno ispratio ministar obrane Mario Banožić. (Hina)