Milijan Brkić: Druge stranke i mediji neće odlučivati kojim će svjetonazorskim smjerom HDZ ići

0
302

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i osoba koja će voditi ovu stranku do izbora novog predsjednika, zahvalio se nakon sjednice Predsjedništva dosadašnjem predsjedniku Tomislavu Karamarku na svemu što je učinio u posljednje četiri godine. Istaknuvši da je Karamarkov današnji potez častan i domoljuban čin, ustvrdio je da stranka okreće novu stranicu ali da uredništva medija i drugih stranaka  neće odlučivati kojim će svjetonazorskim smjerom HDZ ići.

-Predsjedništvo se sastalo, razmatralo je aktualne političke teme, g. Karamarko nas je izvijestio da je podnio neopozivu ostavku. Stranka okreće novu stranicu u radu, g. Karamarko je kao častan i moralan čovjek uveo novi standard. G. Karamarko vodio je HDZ u četiri godine i imali smo pet pobjeda. Neki su u pet godina gubili, valjda će se smijeniti kada njihov čelnik umre. Ovo je moralan i domoljubni čin. Hvala mu na svemu što je napravio u četiri godine. Idemo zajedno jedinstveni u nove pobjede – kazao je Milijan Brkić nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a.

>>Karamarko nakon sjednice Predsjedništva: Želim jedinstvo, demokratske izbore u stranci i pobjedu HDZ-a u rujnu

Moguće kandidate za budućeg predsjednika HDZ-a zamolio je da svoje osobne ambicije stave na stranu dok se ne postigne dogovor o proceduri izbora.

-Stranka će uskoro na stranačkim tijelima donijeti odluke o proceduri kako će se provoditi izbori. Nitko još nije kandidat. Puno članova ima ambicije, ja bih ih zamolio da ih sada stave na stranu dok ne odlučimo kako će se odluke provoditi. Uvijek je dobro u demokraciji da se preispitujemo i da ima više kandidata – istaknuo je Brkić, prenosi Direktno.hr.

O favoritima nije zelio nagađati, ali je otvoreno poručio da je njegov favorit onaj tko će onemogućiti povratak SDP-a u Banske dvore.

-Rekao sam, moj favorit je onaj koga će članstvo izabrati, tko će HDZ povesti u nove pobjede, i tko će na čelu zajedno s biračima koji će nam dati povjerenje onemogućiti SDP-u da se vrati u Banske dvore i vjerujte da ćemo u tome uspjeti. Ovo je jedna situacija koja nekima vama izgleda kao i krizna, ali mi ćemo iz nje izaći jači i jedinstveniji, bit ćemo ujedinjeniji nego što smo bili do sada i budite sigurni da ćemo donijeti pravovaljane odluke. Hrvatska i njeni građani nemaju vremena za čekanje. HDZ ima program koji još nije implementiran. Budite sigurni da ćemo s ciljem boljitka građana i ispunjavanja reformi napraviti sve ono, ne na uštrb kvalitete, da se procesi pokrenu – upozorio je Brkić.

>>Andrej Plenković: Spreman sam se kandidrati za predsjednika HDZ-a

Poručio je da uredništva medija neće odlučivati kojim će svjetonazorskim smjerom HDZ ići.

-HDZ je politička stranka, a svaka stranka mora imati svoju svjetonazorsku i političku platformu. Oni koji govore da HDZ mora ići u centar, to će oni odlučivati u svojim strankama i uredništvima, a članovi će odlučiti u kojem će smjeru ići. To je narodnjačka stranka, koja je proistekla iz svog naroda, stranka desnog centra. Sigurno nam neće neki određivati kakva će ona biti – rekao je Brkić.

Ocjenjujući Karamarkov čin kao domoljuban, istaknuo je da bivši predsjednik ostaje član Središnjeg odbora stranke.

-G. Karamarko nije jedini odgovoran, možemo govoriti o svim dužnosnicima stranke, od Predsjedništva do Nacionalnog vijeća, ali idemo dalje, moramo i dalje funkcionirati. On je podnio domoljoban i moralan čin i ostaje član HDZ-a i središnjeg odbora. Budite sigurni da su obrasci prema bivšim predsjednicima prošlost i aorist i idemo tu razinu političke kulture dići na višu razinu – istaknuo je Brkić koji će voditi HDZ do izbora novog predsjednika.

>>Tomislav Karamarko odstupio s mjesta predsjednika HDZ-a

HDZ u budućnosti vidi kao stranku desnog centra a okončanje procesa izbora novog predsjednika očekuje u roku od mjesec dana.

-Postoji nekoliko opcija kako će se provesti unutarstranački izbori, provest će se u roku od mjesec dana. Razumijem interes, ali ne želim za sada komentirati, u četvrtak će biti sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. Kad ta tijela donesu odluke, informirat ćemo vas. Sklon sam jakom i domoljubnom HDZ-u, stranki desnog centra koja će uvažiti sve težnje hrvatskog naroda kroz povijest i koja će onemogućiti povratak SDP-a, budite sigurni da ćemo to uspjeti i da ćemo jači izaći iz ove situacije – zaključio je Brkić.

 

M.M. bpz.ba