Ministar Mato Jozić “pružit ćemo efikasniji rad u Javnoj upravi

0
418

Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u petak će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.

– Nadam se da će se s ovim zakonom građanima Federacije BiH pružiti efikasnija i učinkovitija javna uprava, izjavio je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić.

Osim reorganizacije javne uprave, predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj službi, potrebno je donijeti i radi usklađivanja sa Zakonom o radu i Zakonom o organizaciji organa uprave u FBiH.

Među novopredloženim rješenjima je i brisanje radnih mjesta rukovodećih državnih službenika: rukovoditelj samostalne uprave i samostalne ustanove, tajnik organa državne službe, rukovoditelj uprave i ustanove koje se nalaze u sastavu ministarstva, pomoćnik rukovoditelja organa državne službe i glavni inspektori.

– Tajnik federalnih organa državne službe, pomoćnici, glavni federalni inspektori i šefovi ureda federalnih organa državne službe nisu državni službenici, rekao je Jozić, Feni.

Pomoćnike u ministarstvima predlagat će ministri, a potvrđivati Vlada FBiH, koja će propisati uvjete koje te osobe trebaju zadovoljavati. Državni službenici zatečeni na pozicijama nakon stupanja na snagu ovog zakona bit će raspoređeni na odgovarajuća mjesta u okviru organa državne službe.

Na ovaj način nastoji se povećati ekspeditivnost državne službe u izvršavanju radnih zadataka, u skladu s Reformskom agendom za BiH za razdoblje 2015- 2018 godina, koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

Da bi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH bio u potpunosti usvojen potrebno je da ga odobri i Dom naroda također na izvanrednoj sjednici koja je zakazana 23. listopada nakon sjednice Zastupničkog doma.

Prema predloženom dnevnom redu, zastupnici će se po hitnom postupku izjašnjavati i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH i Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o eksproprijaciji. bpz.ba