Miodrag Demo: Ostao sam posljednji Mohikanac koji se brine o braniteljima

0
318

MIODRAG DEMO, predsjednik saborskog odbora za branitelje i zastupnik stranke Bandić Milan 365 na N1 televiziji upozorio je nada se proračun usvaja a da nitko ne brine o braniteljima.

Proračun je tu, ali tu nije i ministar branitelja. Tko je zastupao interese branitelja prilikom donošenja proračuna? 

Nitko. Već četiri tjedna upozoravam da svi ministri donose proračun, a ministra branitelja nema. Za to su kriva prva tri čovjeka, premijer i njegov prvi i drugi zamjenik. Ništa nismo dobili, dobili smo proračun koji je radila bivša vlast.

Što je s proračunom?

Ja sam analizirao proračun, izgleda da sam ostao posljednji Mohikanac koji se brine o pravima hrvatskih branitelja. U proračunu su 34 milijuna kuna uštede na braniteljima, da bi to bilo izvršeno u ovoj godi, mora se mijenjati zakon o pravima hrvatskih branitelja, što ja neću dozvoliti.

Nećete dići ruku?

Neću dići ruku ako se budu dirale invalidnine hrvatskih branitelja. Javno sam rekao i zastupao da ministar branitelja treba biti imenovan. Na sjednici odbora će se sve raščlaniti i donijeti odluku.

Proračun nema vašu podršku?

Neće imati u onom dijelu, ako budu dirana prava hrvatskih branitelja, to se ne smije dirati. Da imamo ministra branitelja, ne bi ovako bilo.

Sad imamo čak devet kandidata. Je li to po vama neozbiljno?

Sve je postalo jako neozbiljno, je li slučajno ili namjerno, ne znam

Koga od navedenih kandidata podržavate?

Brkića podržavam, on je operativno sposoban da to vodi. Napravili smo standard hrvatskih branitelja u Zagrebu i branitelji u Zagrebu nemaju problema.

Hoćete li inzistirati na Brkiću?

Isključivo ruka samo za Brkića, ne bih bio dobar čovjek ako pogazim svoju riječ.

Premijer Tihomir Orešković pozvao je i javnost da predloži kandidata…

Ne može ulica nikoga predlagati. Hrvatski državni Sabor predlaže kandidata za ministra. Apsolutno da je prijedlog kandidata došao sa svih strana, to nije dobro. Postoje ljudi koji dobiju izbore i odlučuju o tome.

Koliko je stabilna vlast? Vidjeli smo što se dogodilo u Saboru, kako ocjenjujete postupak Mosta?

Pokazuje njihovo neiskustvo na političkoj sceni, velika je razlika voditi sustave, od vođenja gradova i malih sredina. Treba im se dati vremena da se prilagode. Mora postojati čvrsti sporazum od sve 3 opcije, a one su Most, Domoljubna koalicija i stranka Milana Bandića. Kad Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i drugi zamjenik Božo Petrov, kao 3 prva čovjeka Vlade iskristaliziraju svoje odnose, onda će to biti jako dobro.

Sporazum nije dobar?

Oni moraju komunicirati na dnevnoj bazi. Sve se može dogovoriti za stolom, odatle ide prema općepolitičkom stanju u državi.

Foto:Screenshott N1 bpz.ba