Misionarka Vedrana Ljubić “Potresno svjedočanstvo o surovosti afričkog života

0
69
Potresno svjedočanstvo o surovosti afričkog života čuli su danas vjernici u crkvi Svete Marije Kraljice Mira nakon svetih misa u 9 i 11 sati. Misionarka s. Vedrana Ljubić, rodom iz Rame, ukratko je opisala svoj poziv i početak misijskog djelovanja u Ugandi gdje boravi 24 godine. Kada Bog nekoga zove u posebnu službu ne odvija se sve preko noći i na brzinu. Tako je i s. Vedrana od prvotne želje za odlaskom u misiju koju je osjetila 1984. godine čekala punih 14 godina blagoslov poglavara. Kao redovnica reda Kćeri Božje ljubavi otišla je u Ugandu u zemlju gdje ima najviše katolika ali u kojoj vlada praznovjerje, korupcija i veliko siromaštvo. Vrlo malo djece u Ugandi pohađa školu, a njihov svakodnevni obrok tijekom cijele godine su palenta i grah. Zbog rata u Ukrajini i ekonomske krize i taj jednolični obrok postao je upitan.
“Naše poslanje je obrazovanje djece. Ako završe školu moći će zaraditi za kruh i boriti se za bolji život kako svoj tako i za druge. Imamo rodilište, ambulantu, a napravili smo i mlin. Do sada smo izgradili 4 misije, a po povratku u Ugandu krećem u petu. Odlazim u duboku šumu, u plemena s namjerom izgradnje još jedne škole”, rekla je s. Vedrana.
Neimaština i siromaštvo plodno su tlo za korupciju i kriminal čiji udarac je osjetila na vlastitoj koži. Naime, s. Vedrana je napadnuta uoči Božića unutar zidina samostana. Razbojnik je ušao u njezinu sobu s mačetom i tražio novac. Kada je počela zapomagati i pozivati u pomoć napao ju je i nanio teške ozljede.
Unatoč brojnim preprekama s. Vedrana ne odustaje od voljene Ugande i uz Božju pomoć ide nazad. Na njezinom putu pratit će vjernici župe Pohoda Blažene Djevice Marije i župnik Ivan Faletar koji je biskupijski povjerenik za misije.