MONS. TOMAŠEVIĆ: Crtajte granice, ali ne precrtajte čovjeka!

0
303

Nedopustivo je da se bilo koji građanin ove naše zemlje Bosne i Hercegovine treba osjećati kao da živi na nekom “tuđem” prostoru i da ne uživa sva prava kao i svi drugi građani samo zato što pripada onima koji su manje brojni u pojedinom dijelu zemlje, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina “Slobodna Bosna” glavni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Na 20. godišnjem susretu svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, održanom 23. rujna, usvojena je zajednička Izjava o aktualnom crkvenom i društvenom stanju u BiH u kojoj svećenici, prije svega, ističu da se „ne odriču nijednog dijela Bosne i Hercegovine koja pripada i katolicima u jednakopravnosti”.

„Nitko nema pravo nametati nam dvojbu ili BiH ili Hrvatska, nego je naše opredjeljenje BiH, a i Hrvatska” – navodi se, između ostalog, u Izjavi koju su potpisali svećenici.

Mons. Tomašević naglašava kako su biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine nebrojeno puta ponovili da se zauzimaju za jednaka prava svih na svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

– Vrhbosanski svećenici su željeli to još jednom istaknuti, protiveći se logici i politici kojoj je teritorij važniji od čovjeka. Podsjetio bih na poznati vapaj nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, još iz ratnih vremena: „Crtajte granice, ali ne precrtajte čovjeka!” Na žalost, brojni ljudi su ‘precrtani’ i još uvijek se ‘precrtavaju’, čak i od onih koji govore da ih predstavljaju. Sve ovo što govorim ne odnosi se samo na Hrvate, koji su najvećim dijelom katolici, nego i na druga dva konstitutivna naroda u BiH, te imajući na umu da ima i onih građana koji ne pripadaju ni jednom od spomenuta tri naroda – kazao je mons. Tomašević za “Slobodnu Bosnu” bpz.ba