Most pred trenutkom istine – vlast ili neizvjesni novi izbori?

0
274

Nakon niza peripetija s potporom Mosta Ranku Ostojiću, otvoreno pokazanih apetita prema nadzoru kompletnog represivnog aparata i vrlo dvojbene uloge Mosta prema smjeni Gorana Radmana, imenovanje ministra branitelja postaje novi kamen spoticanja u odnosima između Domoljubne koalicije i Mosta.

-Ili će Milijan Brkić biti novi ministar branitelja, ili ćemo na nove izbore – tako navodno glasi ultimatum koji je ovoga tjedna HDZ postavio pred Most s jasnim ciljem određivanja Mosta po ovom pitanju.

Upravo Brkićev slučaj bio je tema višesatnog sastanka zastupnika i ministara Mosta koji je započeo u četvrtak predvečer, a završio tek oko ponoći. Dobar dio mostovaca zna da su u novu aferu glavnog tajnika HDZ-a gurnuli osobe od povjerenja Ranka Ostojića koje su se u međuvremenu stavile na raspolaganju Mostu, dok drugi dio aktualnih partnera Domoljubne koalicije idealističkim naočarima gleda na cijelu ovu situaciju.

>>Tko su politički protivnici Milijana Brkića?

Dio Mosta naime jako dobro zna da je najnovija afera s Milijanom Brkićem u glavnoj ulozi pokrenuta iz ministarstva pod ravnanjem Vlaha Orepića i to nakon što je ime glavnog tajnika HDZ-a kao kandidata za ministra javno obznanjeno. Spomenuta skupina Mostovih zastupnika i ministara također zna da je dekan Visoke policijske škole, Joško Vukosav, koji je protupravno i politikantski pokrenuo cijeli postupak u predmetu u kome postoji pravomoćna presuda, također osoba bliska vrhu Mosta.

>>Forenzičari Orepićevog MUP-a hakirali Kamenjar.com?

Drugi dio Mosta i dalje, međutim, vjeruje u ideale izrečene u predizbornoj kampanji. Tako je zastupnik te stranke Miro Bulj ovoga tjedna otvoreno podržao Milijana Brkića, nakon čega se oglasio njegov kolega Miroslav Šimić i obznanio kako će Most” izabrati onog trenutka kad budu poznata imena ostalih kandidata”, što je izravna potvrda da u stvarnosti postoje najmanje dva Mosta.

Ovakav pokušaj, kako neslužbeno doznajemo, u HDZ-u ocjenjuju kao pokušaj prebacivanja “loptice sukoba” u HDZ na što u najjačoj stranci Domoljubne koalicije neće nasjesti. Stoga su iz HDZ-a otvoreno poručili Mostu: Ili će Milijan Brkić biti novi ministar branitelja, ili ćemo na nove izbore!

Da su u Mostu vrlo ozbiljno shvatili ovu poruku pokazuje i stav Mostovaca o izbjegavanju rasprave o ovoj temi do usvajanja proračuna.

>>Mostov Šimić: O ministru branitelja odlučivati će se “kada budu poznata imena svih kandidata”

Istodobno, Božo Petrov i društvo suočeni su s nedostatkom vlastitih kadrova pa im sponzori i kontroverzni savjetnici serviraju SDP-ove kadrove kao rješenja, uvjeravajući ih kako će tako u konačnici dobiti ono na čemu su dugo insistirali – Tripartitnu vladu.

Takvo poimanje politike i u najmanju ruku dvojben odnos prema koalicijskim partnerima i preuzetim obvezama, gdje se jedan dan ponašaju kao dio vlasti a drugi kao oporba, dovelo je Most do drastičnog pada vlastitog rejtinga – a posljednja istraživanja pokazuju da je Most pao ispod 10 posto potpore građana. Stoga, rijetko bi tko u toj stranci riskirao s novim izborima i mogućim gubitkom sadašnjih pozicija. U Mostu znaju kako se na prijevremenim izborima lako može dogoditi da, umjesto trijumfa, na njima dožive fjasko.

Toga je, kako nas uvjeravaju osobe bliske vrhu Mosta, iznimno svjestan i Bože Petrov koji sve otvorenije dvoji bi li na nove izbore Most uopće izišao. Suočen s problemima u vlastitoj političkoj opciji ali i na nacionalnoj pozornici, Petrov sve otvorenije dvoji može li Most kvalitetno odgovoriti zadaćama koje je na sebe preuzeo.

Međutim, iz novonastale situacije će se morati izvlačiti. Stoga je sve izvjesnije da će Most lopticu odluke pokušati prebaciti na premijeraTihomira Oreškovića, na koga u posljednje vrijeme sve izravniji utjecaj ima njegov novoimenovani savjetnik Stjepo Bartulica, inače bivši savjetnik Ive Josipovića. Istodobno, u Mostu će pokušati istrajati na tome da ministar Vlaho Orepić nastavi autonomno vladati u MUP-u u čemu ima potporu kadrova Ranka Ostojića ali i kompletnog vodstva SDP-a.

>>Karamarko: Brkić je već četiri godine na udaru onih krugova koji su trebali biti smijenjeni

Ukoliko se Orešković usprotivi izboru Brkića, što u Mostu i priželjkuju, analitičari očekuju da Most takvom njegovu potezu otvoreno dati potporu i sam javno ustati protiv izbora glavnog tajnika HDZ-a na ministarsko mjesto. Ukoliko pak premijer Orešković prihvati HDZ-ov prijedlog i Brkića Saboru predloži za novog ministra branitelja, Most će se naći pred trenutkom istine gdje će u javnosti morati očitovati je li doista vlast ili je oporba toj istoj vlasti!

 

Josip Zdunić bpz.ba