Mostar će 18. rujna biti središte Europe u Tajlandskom boksu

0
597

U središtu Mostara, na Trgu Hrvatskih velikana, na platou ispred hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, održat će se spektakl u tajlandskom boksu-muaythai, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Mostarac Marin Čarapina, zajedno sa svojim gradom Mostarom piše povijest ovog sporta u Bosni i Hercegovini. Marin će ukrstiti rukavice sa Čehom Josefom Talafousom, u meču za titulu profesionalnog prvaka Europe u muaythai-tajlandskom boxu u kategoriji do 79.38 kg. Meč je licencirala i verificirala World Muaythai Council (WMC), svjetska federacija za profesionalni muaythai sport, sa sjedištem u Bangkoku na Thailandu. Sami spomen ove asocijacija govori sve. Ona je vrh ovog sporta u svijetu. Zajedno sa svojom srodnom amaterskom asocijacijom IFMA, Internation Federation Muaythai Amateur, glavni je kotač za prosperitet ovog sporta u svijetu.

Nakon skoro 3 desetljeća postojanja (1995) i stremljenja ka olimpijskom sportu, sve se posložilo ove godine na olimpijadi u Tokiju. Muaythai-tajlandski boks predvođen IFMA je i službeno postao olimpijski sport.

Najbolji borci iz cijelog svijeta odmjerit će snage po prvi put na olimpijadi u Parizu 2024 godine. Grad Mostar i naša Hercegovina, njegovali su ovaj sport unatrag više od četvrt stoljeća. Vježbali su tiho u malim dvoranama, više puta u neadekvatnim uvijetima. Odatle su odlazili kao nepoznati borci na razna natjecanja i brali najsjajnije kolajne.

Posljednja u nizu je zlatna kolajna s prvenstva svijeta u Thailandu 2020 godine. Mladi, mostarski borac Petar Drežnak, je došao na prvenstvo i nitko mu nije davao bilo kakvu šansu za medalju. On je u superteškoj kategoriji do 23 godine, protutnjao prvenstvom kao olujna bura mostarskom kotlinom i pomeo sve svoje protivnike.

Na piedestalu je bio na najvećem postolju i tako ostvario svoj dječački san. Jedan drugi Mostarac je posebno zaslužan za popularizaciju ovog sporta u Bosni i Hercegovini i puno šire. Marin Čarapina je borac koji je višestruki prvak Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim osvajanja prvenstava ove dvije susjedne države, Marin je zaista kolekcionar kolajni i pokala na raznim međunarodnim natjecanjima u ovom sportu. On je dva puta osvojio i prijelazni pokal Ludviga Lutka Pavlovića. Na turnirima Ludvig Pavlović, prodefilirali su kao borci skoro svi najkvalitetniji borci, a osim njih i većina svjetski poznatih boraca.

Marin ima znanje i golemo iskustvo u ovom sportu i vrijeme je da svoju karijeru okruni europskom profesionalnom titulom. Svi borci, pa i ljudi koji samo prate ovaj sport znaju da će to biti pravi izazov za njega i da će morati uloziti sve svoje znanje, iskustvo i pritom biti maksimalno spreman to ostvariti.

Kada je ova najrenomiranija svjetska asocijacija odobrila tj dala dozvolu Marinu za borbu za europski profesionalni pojas 2020 godine, zbog sveukupne situacije odnosno pandemije i Covida 19, to je bilo nemoguće održati. Puno toga se od tad promjenilo. U 11 mjesecu prosle godine kada se definitvino ponovo saznao Marinov suparnik, a to je čeh Josef Talafous, krenulo se u utrku, tko će biti domaćin ovog spektakla u muaythai sportu.

Česi su kandidirali grad Prag, a Savez tajlandskog boksa-muay thai u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Alenom Rujovićem, je kandidirao grad Mostar. Zašto Mostar, jednastavno je odgovoriti na to pitanje.

Mostar je rodno mjesto Marina Čarapine, a tu djeluje i muaythai klub Hunter u kojem je Marin i ponikao i upoznao se sa ovim borilačkim sportom. Mostar je zaista prelijepi hercegovački grad, istkan od svojih bogatih povijesnih niti, koje se spajaju s kulturnim, gospodarskim i sportskim segmentima. Mostar je mjesto u kojem će ako sve bude kako treba, uskoro nići i akademski klub u muaythai sportu, a u pregovorima je da ovaj grad bude mjesto u kojem će biti smješten i kamp muaythai sporta, iz kojeg će reprezentativci Bosne i Hercegovine odlaziti na europska i svjetska prvenstva, a i na ono najvažnije, na Olimpijske igre 2024 godine. Mostar s razlogom ima sve predispozicije da postane centar muaythai sporta u Bosni i Hercegovini. Radujemo se i želimo da se to zaista dogodi./HMS/