Na Filozofskom fakultetu promoviran Priručnik o stjecanju nastavničkih kompetencija

0
496

Jučer je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upriličena promocija “Priručnika o stjecanju nastavničkih kompetencija tijekom redovitog studija”. Jedna od autorica priručnika, prof. Lucijana Boban, kazala je kako je u priručniku prezentiran način kako su provedeni kolegiji, odnosno predmeti koji nose nastavničke kompetencije.

– Novost priručnika je ta što on prezentira način kako su provedene kompetencije na razini europskog standarda. U njemu je predstavljen svaki studijski program nastavničkog smjera, u kojim semestrima, na kojim kolegijima, kako, kada, s kojim izvođačima studenti stječu kvalifikaciju za nastavnika. Na svim razinama BiH nije donesen zakonski okvir o europskom standardu, za razliku od RH gdje Zakon o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju kaže da se u škole mogu zaposliti samo oni koji imaju najmanje 60 ECTS bodova, kazala je prof. Boban te dodala: – Priručnik je namijenjen stručnim službama Filozofskog fakulteta kao pomoć pri radu te studentima koji u njemu mogu pronaći informacije o tome gdje, kada i kako mogu dobiti određene kompetencije.

– Parafrazirat ću našeg nobelovca Ivu Andrića, koji je rekao ‘dug je put do jednostavnosti’. Dug je put do izvrsnosti. Ovo je još jedan korak koji čine Filozofski fakultet i naši profesori kako bi učinili akademski sustav izvrsnijim. Priručnik je ocijenjen regionalno važnim, mnoga sveučilišta su izrazila želju da se predstavi kod njih i da bude okvir za razumijevanje nastavničkih kompetencija ne samo u BiH, jer priručnik je u skladu s europskim standardima, a i standardima naših susjednih zemalja koje su članice EU. Ja kao dekan se radujem što su naše profesorice napravile važan iskorak prema još većoj izvrsnosti, kazao je dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić. bpz.ba