Na Groblju mira na Bilama obilježit će se Dan sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma

0
338

Ovogodišnje obilježavanje Europskog dana sjećanjana žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma upriličit će se svetom misom i komemoracijom za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata u subotu 22.kolovoza 2020. s početkom u 12,00 sati na Groblju mira na Bilima, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bez jasne i potpune istine nema mira i pravde - Crkva na kamenu

Tom prigodom blagoslovit će se i tek postavljeni središnji križ, inače replika vukovarskog križa, koji svojom simbolikom upućuje na gradnju memorijalnog centra kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda.

Organizator ovog misnog slavlja i komemoracije je Odjel za Drugi svjetski rad i poraće Hrvatskog narodnog sabora, koji u suradnji s Udrugom Mir Internacional i članovima općinskih Povjerenstava za popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća čine Organizacijski odbor za gradnju groblja mira.

Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje i Rezolucija Vijeća Europe o »Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima« iz 1996., Rezolucija Vijeća Europe o »Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima« iz 2006., Rezolucija Europskog parlamenta o »Europskoj svijesti i totalitarizmu« iz 2009., Rezolucija Europskog parlamenta „Važnost europskog siječanja za budućnost Europe“ iz 2019., kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o »Osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.« te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o »Osudi totalitarnih režima« iz 2006. A na poseban način isto je naglašeno u Rezoluciji Europskog parlamenta o važnosti Europskog siječanja za budućnost Europe od 19.rujna 2019. godine.

Organizatori napominju kako će se Sveta misa održati na otvorenom uz pridržavanje mjera zaštite od pandemije, te je preporuka da uz zaštitnu opremu ponesete i kapu ili kišobran, kao zaštitu od sunca, te po mogućnosti i prenosivu stolicu

D. Borovčak: Počast žrtvama na 'Groblju mira' - Portal Hrvatskoga ...