Na klauzuri HDZ-a Kolinda predstavila program: ‘Štrajk učitelja neće joj naškoditi’

0
355

HDZ je održao zatvorenu sjednicu o pripremama i koordinaciji izborne kampanje za predsjedničke izbore.  Sjednici je nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović


Vrh stranke među kojima su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te mnogi ministri raspravljali su o pripremama i koordinaciji izborne kampanje.

Na klauzuri se dogovorio način funkcioniranja predsjedničke kampanje kako bi što bolje u javnosti promovirali program Grabar-Kitarović.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ocijenio je u subotu da štrajk prosvjetara neće štetiti predsjedničkoj kampanji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović istaknuvši da kroz pregovore s obrazovnim sindikatima Vlada jasno šalje poruku kako joj je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika.

‘Mislim da neće. Kroz ove pregovore Vlada jasno šalje poruku kako nam je stalo do svih hrvatskih građana i zaposlenika’, rekao je Bačić novinarima prije početka klauzure HDZ-a upitan hoće li štrajk prosvjetara naštetiti kampanji Grabar-Kitarović.

Bačić je podsjetio i da Vlada pregovara i s državnim i javnim službenicima te vodi računa i o statusu 1,350.000 ostalih zaposlenika u zemlji.

‘Politika ove vlade je politika konsolidacije državnog proračuna i da ne trošimo više novca nego što zarađujemo, da nam proračun bude u suficitu i omogući nam bolje makroekonomske pokazatelje, rast BDP-a te time se naša zemlja vraća i u investicijski rejting i smanjuju nam se kamate’, rekao je Bačić novinarima.

Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović

Smatra kako je to jedna zatvorena priča u kojoj ako popustite – onda gubite legitimitet koji ste tri godine teško stvarali i dobili povjerenje međunarodnih institucija.

‘Zbog toga ovakvi pregovori s javnim službenicima u prosvjeti traju dugo – ne zbog toga što ne znamo značaj i važnost profesora i obrazovanja, već što vodimo računa o cjelovitosti i državnog proračuna i standarda kojeg smo postigli u međunarodnim institucijama’, istaknuo je.

Bačić je ocijenio da pravilan pristup svim zaposlenicima ne može biti uteg u kampanji Grabar-Kitarović. Ako prosvjetari prihvate Vladin prijedlog, plaća će im će se podići i više nego što traže, poručio je.

‘Na mjesečnoj razini je to 200 kuna više od njihovih zahtjeva. Držim da je to prihvatljiv program i nadam se da ćemo u idućih nekoliko dana naći načina za izaći iz ove situacije’, naglasio je Bačić.

I pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Božidar Kalmeta smatra da štrajk profesora neće naštetiti kampanji Grabar-Kitarović jer su to dvije odvojene stvari. ‘To su dvije različite stvari. Jedno je izbor predsjednice države, a drugo je pitanje štrajka, koeficijenata i svega drugog o čemu Vlada raspravlja s sindikatima učitelja i profesora’, kazao je.

Smatra da će ključ pobjede Grabar-Kitarović biti to što je predsjednica Republike do sada napravila puno pozitivnih stvari te njezin program.Vrh stranke među kojima su premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te mnogi ministri raspravljali su o pripremama i koordinaciji izborne kampanje.

Na klauzuri se dogovorio način funkcioniranja predsjedničke kampanje kako bi što bolje u javnosti promovirali program Grabar-Kitarović.

M.Marković/Foto:pxll