Najavljujemo: U Širokom Brijegu VIII. simpozij ”Stopama ubijenih”

0
334

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom BrijeguNajavljujemo: U Širokom Brijegu VIII. simpozij ''Stopama ubijenih'' u nedjelju, 30. listopada, bit će održan VIII. simpozij pod nazivom ”Stopama pobijenih”. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Program počinje u 11.00 sati. Priređivač simpozija je vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Najprije slijedi sv. misa koju će predvoditi fra Ivan Ševo iz Mostara, vikar Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon sv. mise u samostanskoj će dvorani biti održana sljedeća predavanja: S. Natalija Palac, publicistkinja, govorit će o Komunističkoj represiji nad redovnicama u BiH (1945. – 1950). Ivan Kozlica, povjesničar, govorit će, pak, na temu Alkarski »vitezovi« odgovorni su za zločine na Širokom Brijegu 1945. Željko Raguž, publicist, predstavit će mogućnost Lustracije u BiH i Hrvatskoj te rad općinskih povjerenstava i rad Odjela HNS-a glede pobijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info (Događanja + Simpoziji). Ubrzo će tu biti stavljeni i ovi najnoviji radovi.