Navijači Hajduka u strahu:

0
666

Mamići kupuju Hajduk u ‘neprijateljskom preuzimanju’?

Autor: I.Knežević bpz.ba

Članove NO iznenadila je vijest o akciji Mamića, pa se pojavila bojazan da nije možda riječ o “neprijateljskom preuzimanju”, inače termin se koristi u dioničarskom svijetu kada netko nenajavljen kupi većinski paket dionica.

Navijače Hajduka pa čak i članove Nadzornog odbora kluba nemalo je iznenadila vijest da je vlasnik trgovačkog lanca Tommy Tomislav Mamić sa sinom Zoranom krenuo u veću kupovinu vlasničkih udjela splitskog kluba. Mamići, koji su donedavno držali svega 1,86 posto dionica Hajduka, poslali su ponudu za kupnju 9,82 posto dionica koje drži Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. No, ministar Boris Lalovac odbio je ponudu Mamića koja je iznosila 60 posto nominalne vrijednosti dionice, kazavši kako dionice nisu na prodaju.

No, što nije htio ministar, učinio je Jako Andabak, koji je Mamićima prodao većinu od svojih 5,22 posto udjela dionica, i to za upola manju cijenu od nominalne. Naime, Andabak je prodao dionice za 6,5 milijuna kuna, a platio ih je 13, odnosno za 500 kuna koliko je plaćao po dionici prodao ih je po 250 kuna.

“Znate, moja je ideja bila, svojedobno kod preoblikovanja, da se ujedinimo mi ulagači, osnovali smo i firmu Naprid Bili… Imali smo veliku želju da se objedinimo, da utječemo na odluke, da pomažemo… To se nije obistinilo, a ja sam se u međuvremenu umorio od svega toga… Budući da se to nije ostvarilo, a pojavio se Tommy, pun želje i energije, koji se želi time baviti i voditi, a sve za dobrobit Hajduka, da se razumijemo, ja sam mu svoje dionice prodao. Da, za pedeset posto nominale, to je istina, nema se što kriti. Svojoj obitelji sam ostavio dionica u iznosu od milijun kuna”, kazao je Andabak za Slobodnu Dalmaciju.

Činjenica je da Hajdukova dionica zbog stalnog lošeg poslovanja doista danas ne vrijedi 500 kuna, no 250 se čini ipak premalo. Članove NO iznenadila je vijest o akciji Mamića, pa se pojavila bojazan da nije možda riječ o “neprijateljskom preuzimanju”, inače termin se koristi u dioničarskom svijetu kada netko nenajavljen kupi većinski paket dionica. U ovom slučaju to je nemoguće, jer većinu dionica, njih 56 posto, je u vlasništvu grada Splita.

“Moj stav je da se ništa oko vlasništva Hajduka ne može dogoditi bez odluke Gradskog vijeća, a ako bude potrebno, organizirat ćemo i anketu među građanima, da oni kažu što misle i žele. Odluka o eventualnoj prodaji Hajduka, o kojoj niti ne razmišljamo, mora biti donijeta konsenzusom, a za sprječavanje ‘neprijateljskog preuzimanja’, imamo na raspolaganju dovoljno snage. Ne samo količinu dionica, nego i vlasništvo nad stadionom, koji je klub dobio u koncesiju”, poručio je gradonačelnik Baldasar, dok je predsjednik NO Hajduka Ljubo Pavasović Visković kazao:

“Nisam bio upoznat s transakcijama dionicama Hajduka, a vjerujem ni moje kolege. Međutim mogu samo reći da je što se mene tiče projekt “narodnog” kluba nema nikakvu alternativu i jedini je ispravan i moguć put razvoja Hajduka.”

Zanimljivo, Tommjev sin Zoran Mamić dopredsjednik je NO Hajduka, pa je očito da predsjedniku Pavasoviću Viskoviću nije ništa govorio o svojim namjerama. Ako Grad neće prodavati dionice Mamićima, postavlja se pitanje zbog čega onda Tommy kupuje dionice. Jedina logična opcija je da skupi 25 posto plus jednu dionicu kojima bi imao značajan utjecaj na poslovanje kluba, jer bi mu to omogućilo da se bez njegove suglasnosti ne mogu donositi strateške odluke kao što su promjena visine kapitala, opoziva članova NO-a, likvidaciji, spajanju i razdvajanju društava i slično.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Mamić i Pavasović Visković (Ivo Cagalj/PIXSELL)

Nakon kupovine Andabakovih dionica Mamići su na oko 7 posto udjela dionica, ako doista žele 25 posto sljedeći na redu su ostali dioničari, Ivan Rimac, Dalekovod, Brodomerkur… koji drže između 2 i 4 posto dionica. Nakon puno nagađanja javili su se i sami Mamići koji su rekli kako samo žele pojačati svoj utjecaj u klubu.

“Nemamo želju kupiti Hajduk sve da nam se jednoga dana i ponudi jer nam klub kojega navijači ne doživljavaju kao svoj ne treba”, kazao je Zoran Mamić.

Predsjednik Uprave Marin Brbić nije htio ništa komentirati u vezi dionica, ali je kazao kako je Tommy pomogao Hajduku u teškim vremenima jer će Bijeli u tri godine uprihoditi 1,5 milijun eura od svog glavnog sponzora – Tommyja.

Ono što je svakako zanimljivo je da su splitski Mamići rođaci sa zagrebačkim Mamićima, pa je u najmanju ruku “zanimljiva” situacija da su dva najveća hrvatska nogometna kluba pod velikim utjecajem članova jedne rodbine. Dakako, načini na koji su došli do toga i količina utjecaja se razlikuju, jer splitski Mamići u klub su ušli sa svojim novcem te su se tek jače aktivirali u klupsku politiku.