NE VJERUJTE ANKETAMA

0
246

: Bit će to najtjesniji izbori ikad!

Autor: D. Boroš

Agencije koju su teÅ¡ko pogrijeÅ¡ile na zadnjim predsjedničkim izborima i dalje truju hrvatsku javnost svojim prognozama. Njihova zadnja obmana u obliku ‘istraživanja’ popularnosti stranaka napravljena je na području cijele Hrvatske, a predstojeći parlamentarni izbori bit će provedeni u 12 izbornih jedinica gdje svaka ima neku svoju posebnost.

Kako se zahuktava kampanja za parlamentarne izbore, sve je veći interes javnosti za ankete o rejtingu stranaka i političara. Samo kojoj od agencija uopće vjerovati, posebice nakon blamaže na predsjedničkim izborima, kada su dvije najeksponiranije agencije u Hrvatskoj – Ipsos Puls i Promociji Plus – pogriješile daleko više od uobičajene i dopuštene statističke pogreške.

Od svih agencija za istraživanje javnog mišljenja, najbliža konačnom izbornom rezultatu posljednjih predsjedničkih izbora bila je agencija “2×1 komunikacije” i “Glas naroda”. Naime, jedino su njihovi rezultati ukazivali na to da će Kolinda Grabar Kitarović pobijediti Ivu Josipovića.

Statistička ili namjerna pogreška

Zadnjih mjeseci “Domoljubna koalicija” koju je osmislio HDZ, imala je veliku prednost pred najvećim političkim protivnikom, no kako se približava vrijeme izbora, ta se prednost počela topiti. Dijelom je to i točno, no zanimljivo je da se spomenutim agencijama i dalje vjeruje, i dalje ih se redovito citira u najčitanijim i najgledanijim medijima, iako oni i dalje rade svoja istraživanja na potpuno pogrešan način – kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a na predstojećim parlamentarnim izborima RH će biti podijeljena u 10, odnosno 11 izbornih jedinica plus dijaspora gdje svaka od izbornih jedinica ima neku svoju posebnost.

Naime, što znači zadnji podatak iz mjesečnog Crobarometra u kojoj IDS dobiva 1,2 posto, HDSSB 1,3 posto a MOST 2,7 ? Dakle, radi se o regionalnim političkim opcijama koje će u svojim izbornim jedinicama dobiti 10, pa čak i 15 posto glasova birača, osvojit će od 2 do 4 zastupnika, a prema ovoj posljednjoj anketi objavljenoj jučer te stranke uopće ne prelaze prag. Isto tako, nije isto mjeriti popularnost Bandiću i Čačiću u cijeloj Hrvatskoj i u Zagrebu, odnosno Varaždinu.

HNS više ne podupiru ni članovi njihovih obitelji

Prema posljednjem ispitivanju javnog mijenja u Hrvatskoj koje je provela agencija Ipsos puls, HDZ u rujnu ima 30-postotnu podršku, a opasno mu se približava SDP s 25,3 posto. Trenutačno “Živi zid” ima podršku od 6,6 posto, stranka zagrebačkog Milana Bandića “365 dana” probila se na četvrto mjesto i dobila podršku od 4,3 posto ispitanih. Na petom mjestu se našao OraH koji uživa podršku od 3,8 posto, a do prije godinu dana bio je čak ispred SDP-a (!?). Osim toga, potporu od 2,7 posto uživa nezavisna lista MOST, HNS (bez koalicije) podupiru još samo članovi stranke, ali ne i njihove obitelji, stranka bivšeg predsjednika Ive Josipovića “Naprijed Hrvatska” uživa potporu od 1,7 posto, HDSSB i Laburisti imaju 1,3 posto podrške ispitanih. Sami reformisti Radimira Čačića i HSP uživaju potporu 1,1 posto ispitanih. Ali na nacionalnoj razini!!!

Dakle, ova anketna musaka jednostavno nema nikakvog smisla jer ne može glasove pretvoriti u mandate, tako da uopće ne znamo tko bi i kako imao većinu. Sa i bez ove ankete, apsolutno je svejedno.

Kako je krenulo, uskrsnut će i Mesića

Zanimljivo, Hrvatski radio i Hrvatska televizija su danas uoči SDP-ove stranačke konvencije objavile anketu koju je dala raditi vladajuća koalicija. I za divno čudo u toj anketi već vodi SDP sa svojim partnerima 34 posto spram 32 posto koje dobivaju njihovi protivnici. Za očekivati je da će sljedećih dana anketu objaviti i Josipović u kojoj će on uvjerljivo voditi kao što je vodio uoči predsjedničkih izbora pa je na kraju ipak otišao s Pantovčaka.

Sljedećih mjesec dana treba očekivati svakojake ankete u kojima će voditi i jedni i drugi i treći.
Nije uopće sporno da je Zoran Milanović zahvaljujući “švicarcu” i promjeni retorike koju je osmislio do najsitnijih detalja američki PR-ovac Alex Braun, smanjio prednost pred Karamarkom, no i dalje je teško reći što će se dogoditi nakon predstojećih parlamentarnih izbora upravo zbog regionalne raspršenosti i brojnih regionalnih igrača te neizvjesnosti kome će se u konačnici prikloniti Željka Markić i Ruža Tomašić koje jedine uz “Živi zid” i dvije velike koalicije mogu računati na podršku u baš svim krajevima Hrvatske.

Najtjesniji izbori ikad

Jedini koji se zadnjih dana zaista ozbiljno bave istraživanjem popularnosti političara i stranaka je agencija “2×1 komunikacije”.

U istraživanju koje su proveli na uzorku od 1041 ispitanika u razdoblju od 14. do 19. rujna obradili su 5 izbornih jedinica i tu su HDZ i Domoljubna koalicija osvojili 36 od 70 mandata. Dakle, obradili su III., IV., V., VII i IX. izbornu jedinicu i da su danas izbori, SDP i vladajuća koalicija od 70 mandata osvojili bi njih 25. HDSSB-u bi išle tri fotelje u Saboru, a jednako toliko i IDS-PGS koaliciji te koaliciji Ive Josipovića, Slavka Linića i Radimira Čačića. Budući su obrađene (uvjetno rečene) tri desne i tri lijeve izborne jedinice to je u ovom trenutku najrelevantniji pokazatelj političkih trendova u Hrvatskoj mjesec i pol uoči izbora.

U svakom slučaju, zbog većeg koalicijskog potencijala Zorana Milanovića ove će izbore odlučivati upravo oni najmanji, uključujući i manjine i onaj tko bude želio sastaviti vladajuću većinu i formirati vlast morat će biti spreman na koaliranje i s onima najmanjima.