Nekad? a sad :Koliko zagađuje termoelektrana u Gacku?

0
286

Kako su aktualne rasprave o gradnji termoelektrane na Duvanjskom polju, nije zgorega prenijeti i pokoji tekst o radu termoelektrana u našem susjedstvu. Danas tekst o jednoj starijoj i jednoj novoj termoelektrani. Dakle, o radu termoelektrane u Gacku nakon godišnjeg remonta, te o termoelektrani u Stanarima kod Doboja koja se priprema za komercijalni rad.

Gacko

Iz dimnjaka Termoelektrane Gacko već nekoliko dana izlazi tamni, gusti dim koji se, u zavisnosti od pravca vjetra, naizmjenično širi na okolna mjesta i iznad grada.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Borivoje Vujičić potvrdio je Srni da je u posljednjih pet dana, nakon završenog redovnog godišnjeg remonta ovog giganta, povećana emisija prašine u atmosferu.

– Uzrok je veća specifična težina pepela od prethodnog. Za stabilizaciju je neophodan bio period podešavanja – istakao je Vujičić i dodao da su poduzete sve mjere i raspoloživi resursi da se što prije zaustavi povećana emisija prašine.

On je istakao da su jučer u popodnevnim satima stavili u funkciju glavna polja elektrofiltera, te da se na podešavanje sustava neprekidno radi.

– Tehnološko rješenje pneumatskog sustava je finske tehnologije. Za detaljnija podešavanja softverskog programa neophodna je pomoć njihovih stručnjaka – kaže Vujičić.

Stanovnici sela oko termoelektrane žale se da im je prašina prekrila livade koje su dobile prve cvjetove i gdje stoku vode na ispašu, te vrtove, kao i da je osjetan neugodan miris.
Stanari

Termoelektrana “Stanari” trebala bi, prema najavama koncesionara, polovinom godine početi s komercijalnim radom, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Podsjetivši da je termoelektrana početkom siječnja počela testni rad, Đokić je rekao da ovaj projekat ima izuzetan značaj sa energetskoga stanovišta, jer godišnji plan proizvodnje od 2.000 gigavat-sati čini oko 28 posto godišnje proizvodnje električne energije u R Srpskoj. On je naveo da ova termoelektrana ima snagu 300 megavata, a vrijednost investicije je 960 milijuna KM. Đokić je naglasio da ovaj projekat ima izuzetan značaj i sa ekonomskog stanovišta, jer zapošljava veliki broj radnika.

Trenutno je uposleno oko 600 radnika, a nakon puštanja termoelektrane u komercijalni rad, procjena je da će broj radnika biti povećan na oko 900 – naveo je Đokić. On je ocijenio da će od rada termoelektrane korist imati lokalna zajednica, ali i Republika Srpska kroz punjenje proračunskih i izvanproračunskih fondova. Đokić je zaključio da je izgradnja Rudnika i Termoelektrane “Stanari” jedan od najvećih projekata u posljednjih 10 godina koji se realiziraju u Republici Srpskoj. bpz.ba