Nikolić naložio Ivaniću “HITNO” sazovi sjednicu PredsjedniÅ¡tva ODREDI SE”

0
397

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da zakaže sjednicu tog tijela kako bi donijelo stav o rezoluciji o Srebrenici i dodao da onaj tko predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu mora imati stav koji mu RS nalaže.

“Republika Srpska, srpski narod, u Sarajevu mora imati svog predstavnika i zato pozivam predsednika Predsedništva BiH Ivanića da zakaže sednicu Predsedništva BiH kako bi donelo stav o rezoluciji koja je uperena protiv RS, a otvoreno vam kažem i da je uperena protiv interesa Srbije” rekao je Vučić.

Zakažite sjednicu predsedništva, ona će biti održana i ako samo vi dođete zato što ćete imati priliku da na toj sjednici iznesete svoj stav, poručio je Nikolić Ivaniću.

Ponovio je da poštuje srebreničke žrtve i podsjetio da je iz pijeteta prema njima kao zastupnik u Skupštini Srbije, jedini put stajao upravo dok je govorio o njima.

“Ali ne znači to da sada treba uništiti srpski narod i da se pod pojmom genocid u svetu nametne reč Srebrebnica. Koliko ćemo naroda samo time povrediti što ćemo nihove žrtve – žrtve genocida – da gurnemo u zapećak samo zato što je današnja politika takva da srpski narod treba zaustaviti u očiglednom progresu koji ima u i neutralnosti koju ima i prema sukobima u Evropi i širom sveta” naveo je Nikolić.

“Ja uopće ne razmišljam o tome jesam li zadovoljan kako Ivanić predstavlja RS i srpski narod u Predsedništvu i neka o tome odlučuju oni koji su glasali i koji na to imaju pravo. Ja samo kao predsednik Srbije koja može imati posljedica od nepostupanja Predsedništva BiH i nezauzimanja stava koji bi mogao različito biti tumačen tražim da on kao čovjek koji može  sazvati sjednicu Presedništva da je i sazove i da predsedništvo BiH donese o tome odluku”, naveo je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, kakva će odluka biti on “ne zna, ali je neprirodno da Srbija donosi odluku o Rezoluciju o Srebrenici prije nego što je donese Bosna i Hercegovina”.

“Inače će Srbija sigurno donijeti odluku, ali neki prirodni put postoji za to”, poručio je Nikolić. Članovi vlade Srbije i RS imaju ogromnu odgovornost u teško vreme kada se izgleda neki dugovi iz prošlosti naplaćuju na srpskom narodu i časno nose to breme”, ocenio je Nikolić.

Dodik: Rezoluciju o Srebrenici treba odbiti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas prijedlog rezolucije o Srebrenici kao nepristojnu ponudu koju treba odbiti jer, kako je istakao, ne doprinosi pomirenju, ali i dodao da nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid.

Dodik je rekao da podržava stavove Vlade Srbije o rezoluciju, navodeći da je smatra antisrpskom i “dijelom kontinuiteta loših namjera Velike Britanije prema srpskom narodu”.

“Nema dovoljno dokaza da je tamo počinjen genocid”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice dvije vlade u Beogradu.

Prijedlog rezulucije smatra lošom i nepristojom ponudom.

“Odbijamo je kao nepotrebnu, kao onu koja može samo da unosi više problema u BiH nego što može donijeti ono što je svima potrebno, a to je pomirenje”, naveo je predsjednik RS i dodao da prijedlog rezolucije ugrožava stabilnost BiH, kao i dostignuti stupanj mira i pomirenja.

“I zato ne može biti podržana”, zaključio je on.

Dodik je, kako javljaju srbijanski mediji, rekao i da britanska rezolucija o Srebrenici neće biti na dnevnom redu na sjednici Vijeća sigurnosti UN 7. srpnja na osnovu onoga što je rekao šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Na pitanje novinara da prokomentira pisanje medija o tome kako je rekao da rezolucija neće biti na dnevnom redu, Dodik je rekao:

“Vi (mediji) volite dodavati. Ja nisam u Vijeću sigurnosti i ne odlučujem o tome, samo sam prenio ono što je rekao Lavrov – da 7. srpnja nije predviđeno da bilo kakva rezolucija bude na dnevnom redu , već samo minut šutnje za žrtve ratova u razdoblju od 1991-1995″, rekao je Dodik.

Dodik i Nikolić govorili su u Palači Srbije, u Beogradu, gdje je održana konferencija za novinare nakon zajedničke sjednice vlada Srpske i Srbije i potpisivanja Memoranduma o suradnji u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

Vučić: Uvijek ćemo pomagati Republici Srpskoj

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić je ponovio da će Srbija uvijek, osim politički, i ekonomski pomoći Srpskoj.

Vučić je rekao da su Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske donijele odluku da zajednički obilježavaju 5. kolovoz kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe.

On je konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice dvije vlade rekao da će se taj dan obilježavati zajednički, kao što će, između ostalog, biti obilježen i Vidovdan.

On je, također, ukazao da dvije vlade, kao i Srbija i RS, imaju dobru, uspješnu suradnju i smatra da će ona biti i još bolja.

Sljedeću zajedničku sjednicu najavio je za listopad, nakon što počnu “stvarni radovi” na mostu Bratunac – Ljubovija.

Premijerka Srpske, Željka Cvijanović istakla je da je zadovoljna dogovorenom suradnjom u oblasti investiranja u infrastrukturu, posebno Podrinja i 25 općina Srpske i Srbije.

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić ocijenio je da se suradnja sa Srpskom intenzivo razvija bez obzira na pritiske. On je pozvao presjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, da zakaže sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se zauzeo stav o britanskoj Rezoluciji o Srebrenici jer je ona suprotna srpskim interesima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da razina odnosa Srbije i Republike Srpske nikad nije bio na tako iskrenoj i na tako visokoj razini i zahvalio se Srbiji na obećanoj pomoći.

Prethodno su se predsjednici Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, kao i premijeri Aleksandar Vučić i Željka Cvijanović sastali u Palači Srbija.

Kako prenosi Tanjug, na tom sastanku su razgovarali i o Srebrenici i o “slučaju” Nasera Orića./ BPZ.BA